Un important opozant al regimului criminal din Belarus a ieșit la jogging și nu s-a mai întors. Trupul tânărului a fost găsit apoi atârnând într-un copac


Un important opozant al regimului criminal din Belarus a ieșit la jogging și nu s-a mai întors. Trupul tânărului a fost găsit apoi atârnând într-un copac

Directorul unei organizaţii neguvernamentale, cu sediul la Kiev, ce acorda ajutor persoanelor care fugeau din calea persecuţiilor din Belarus, dat dispărut cu o zi în urmă în Ucraina, a fost găsit spânzurat marţi într-un parc din Kiev, a indicat poliţia ucraineană, care a deschis o anchetă pentru ''crimă cu premeditare'', scrie Agerpres. 
 
"Cetăţeanul belarus Vitali Şişov, dispărut la Kiev ieri (luni), a fost găsit spânzurat astăzi într-un parc din Kiev, în apropiere de locuinţa sa", au precizat forţele de ordine într-un comunicat. 

Șișov, 26 de ani, ieşise luni dimineaţă din casă să facă jogging şi nu s-a mai întors, fiind dat dispărut de către prietena sa, care a alertat poliția că Șișov. 

Organizația sa a postat, luni, pe contul de Telegram, un anunț în care preciza că încercările de a-l contacta telefonic au eșuat. Voluntari ai organizației l-au căutat, fără succes, și în zona în care Șișov obișnuia să alerge. 
 
Poliţia a deschis o anchetă penală privind crimă cu premeditare, dar a declarat că va investiga toate pistele, inclusiv crimă camuflată în sinucidere. 

Poliţiştii au ridicat de la faţa locului telefonul mobil şi efectele personale ale lui Şişov.

Organizaţia belarusă de apărare a drepturilor omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit unuia dintre amicii lui Şişov, acesta din urmă fusese deja urmărit de ''necunoscuţi'' în timpul alergărilor sale de dimineaţă. 

Organizaţia condusă de Şişov - ''Casa belarusă'' din Ucraina - le acordă ajutor cetăţenilor belaruşi şi tuturor celor care au avut de suferit în urma acţiunilor represive ale regimului Aleksandr Lukaşenko, indică Unian. Acest ONG îi ajută să-şi legalizeze şederea în Ucraina, să-şi căute un loc de muncă şi o locuinţă, organizează manifestaţii paşnice în sprijinul eliberării persoanelor arestate în Belarus după mişcarea de contestare din toamna trecută, când opoziţia susţinută de pături largi ale populaţiei a contestat alegerea lui Lukaşenko pentru al şaselea mandat prezidenţial. 
 
Mulţi belaruşi au fugit din ţara lor, adeseori în Ucraina, Polonia şi Lituania, pe fondul represiunii brutale împotriva oricărei disidenţe în această fostă republică sovietică, situată între Rusia şi UE, condusă cu o mână de fier din 1994 de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko. 
 
Cazul lui Vitali Şişov intervine la scurt timp după incidentul de la Jocurile olimpice de la Tokyo cu atleta belarusă Kristina Tsimanuskaia, care a spus că a fost constrânsă să se retragă din competiţie şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru critici formulate la adresa federaţiei pe reţelele de socializare. 
 
Atleta de 24 de ani s-a refugiat la Ambasada Poloniei, unde a obţinut o viză umanitară. 
 
Mişcarea de contestare de după alegerile prezidenţiale din august trecut în Belarus a fost înăbuşită prin arestări în masă, exiluri forţate ale opozanţilor, precum şi prin interzicerea de către regim a numeroase organizaţii neguvernamentale şi media independente, potrivit AFP.  (sursa: Agerpres)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.