Odioșii comuniști chinezi au suprimat cea mai puternică voce pro-democrație din Hong Kong. Cetățenii au format cozi imense, în tot orașul, pentru a cumpăra ultimul număr al ziarului Apple Daily


Odioșii comuniști chinezi au suprimat cea mai puternică voce pro-democrație din Hong Kong. Cetățenii au format cozi imense, în tot orașul, pentru a cumpăra ultimul număr al ziarului Apple Daily

Joi dimineață, peste tot în Hong Kong, metropolă cu peste 7,5 milioane de locuitori, s-au format cozi uriașe întinse pe sute de metri la standurile care vindeau ultima ediție pe hârtie a ziarului Apple Daily, forțat de autoritățile comuniste să-și oprească activitatea sub acuzația de ofensă la adresa securității naționale.  

Dacă în mod normal vindea zilnic câte 80.000 de exemplare, joi, Apple Daily a fost tipărit și vândut în peste un milion de copii care s-au dat ca pâinea caldă, relatează The Guardian.  

Apple Daily, cel mai citit și mai influent ziar pro-democrație din Hong Kong, a fost, în urmă cu o săptămână, ținta unor ample perecheziții ale autorităților care au arestat conducerea ziarului și au blocat conturile, sub acuzația de uneltire cu puteri străine împotriva securității naționale. 

Miercuri seară, suporterii ziarului s-au strâns în fața sediului redacției și au aprins luminile telefoanelor, în semn de solidaritate cu ziarul. În replică, jurnaliștii dinăuntru le-au răspuns cu același gest. 

Ronny Tong, membru al guvernului de la Hong Kong, a acuzat ziarul că încearcă să orchestraze politic decizia de închidere. 

„Oamenii din întreaga lume vor acuza probabil guvernul de Hong Kong că a forțat închiderea Apple Daily. Adevărul este însă că nu a fost nevoie de acest lucru", a declarat el pentru BBC. 

Proprietatul Apple Daily, magnatul Jimmy Lai, un militant pro-democrație, se află în închisoare din august 2020, fiind acuzat că a participat la proteste în 2019 și de coluziune cu puteri externe”. Lai este una din cele mai populare și mai vocale figuri pro-democratice din Hong Kong, criticând adesea măsurile autoritare impuse de China. 

Regimul de la Beijing a impus pe 30 iunie 2020 o nouă lege privind securitatea naţională, demers puternic criticat de ţările occidentale. 

Noua lege de securitate pedepseşte tot ceea ce China consideră a fi acte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu forţe străine cu pedepse ce merg până la închisoare pe viaţă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.