România NU mai are nicio scuză în privința absorbției de fonduri europene! Siegfried Mureșan, 2 vești majore de la Bruxelles: "PE a adoptat regulamentul care va reduce birocrația / Cofinanțarea la programele aferente Politicii de Coeziune rămâne la nivelul actual"


România NU mai are nicio scuză în privința absorbției de fonduri europene! Siegfried Mureșan, 2 vești majore de la Bruxelles: "PE a adoptat regulamentul care va reduce birocrația / Cofinanțarea la programele aferente Politicii de Coeziune rămâne la nivelul actual"

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, a transmis joi, 24 iunie, două vești importante pentru România în privința absorbției de fonduri europene. Concret, Parlamentul European a adoptat regulamentul care va reduce birocrația în absorbția fondurilor europene.

"Am aprobat aseară, în plenul Parlamentului European, Regulamentul privind dispozițiile comune pentru gestionarea fondurilor din Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

Regulamentul adoptat permite o gestionare mai simplificată, într-un cadru de reglementare unic, cu mai puțină birocrație la nivel european, a principalelor fonduri europene nerambursabile de care beneficiază România și celelalte țări membre, prin Politica de Coeziune.

Este vorba despre reguli comune privind gestionarea a 8 fonduri diferite: Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european+, Fondul de coeziune, Fondul tranziției juste, Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și Fondul pentru securitate internă și management al granițelor, Fondul pentru azil și migrație și Instrumentul pentru viză.

Prin noul regulament, beneficiarii de fonduri europene vor avea, în primul rând, un sistem mai simplificat de a solicita decontarea banilor. De asemenea, procedurile de control și audit vor și ele fi simplificate. Astfel, va fi extins principiul unui singur audit. Asta înseamnă că, cel puțin în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, beneficiarii de fonduri europene vor fi supuși unei singure verificări în locul unor verificări repetate și, de multe ori, necoordonate. De asemenea, modificările aduse permit o mai mare flexibilitate în gestionarea fondurilor europene, spre exemplu, în transferarea de resurse în interiorul programelor operaționale. În total, regulamentul aduce 80 de măsuri de simplificare a Politicii de Coeziune", a transmis europarlamentarul PNL. 

De asemenea, Siegfried Mureșan a obținut o victorie importantă pentru țara noastră și anume ca, "pentru regiunile mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană – cum este cazul tuturor regiunilor din România cu excepția regiunii București-Ilfov – cofinanțarea la programele aferente Politicii de Coeziune să rămână la nivelul actual și să fie de 85% din bugetul UE și doar 15% din bugetul național". Mai precis, păstrarea nivelului actual de cofinanțare europeană, de 85%, înseamnă o economie în bugetul României de aproximativ 4 miliarde de euro. 

"O altă veste bună pe care o aduce noul regulament o reprezintă nivelul cofinanțării. Eu am fost raportor privind opinia Comisiei pentru bugete din Parlamentul European asupra acestui raport, iar unul dintre obiectivele mele a fost să asigurăm o cofinanțare cât mai mare din Bugetul UE pe programele finanțate din Politica de Coeziune. România se numără printre țările membre care beneficiază cel mai mult de Politica de Coeziune. Aproximativ 27 de miliarde de euro din cele 80 de miliarde pe care le va primi țara noastră de la Uniunea Europeană în următorii ani provin din fondurile aferente Politicii de Coeziune. Tocmai de aceea a fost important să mă asigur că nu va exista o presiune prea mare pe bugetul de stat al României atunci când trebuie să acoperim cofinanțarea națională a programelor finanțate din Politica de Coeziune.

Astfel, am reușit să obțin ca, pentru regiunile mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană – cum este cazul tuturor regiunilor din România cu excepția regiunii București-Ilfov – cofinanțarea la programele aferente Politicii de Coeziune să rămână la nivelul actual și să fie de 85% din bugetul UE și doar 15% din bugetul național, deși Comisia Europeană propusese inițial o cofinanțare de doar 70% din bugetul UE și 30% contribuție din bugetul național. La o alocare totală de aproximativ 27 de miliarde de euro, creșterea de la 70% la 85% a cofinanțării europene înseamnă o economie în bugetul României estimată la 3 – 4 miliarde de euro.

Mai mult, în cazul unor circumstanțe extraordinare cu impact economic major, așa cum a fost și criza generată de pandemia de COVID-19, vor exista mai multe derogări de la aceste reguli, inclusiv creșterea ratei de cofinanțare de la Bugetul UE.

Acum, odată aprobat acest regulament, țările membre pot depune la Comisia Europeană spre aprobare programele operaționale care gestionează la nivel național aceste fonduri. Este important că România să depună cât mai repede în următoarea perioadă aceste programe operaționale pentru a fi aprobate de Comisia Europeană și pentru a începe absorbția fondurilor aferente Politicii de Coeziune 2021 – 2027", a mai zis eurodeputatul PPE. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.