Misteriosul seif furat de „mineri”, în iunie 1990, de la sediul ziarului țărănist „Dreptatea”. Secretarul liderului țărănist Corneliu Coposu dezvăluie care este legătura dintre seif și Ion Iliescu


Misteriosul seif furat de „mineri”, în iunie 1990, de la sediul ziarului țărănist „Dreptatea”. Secretarul liderului țărănist Corneliu Coposu dezvăluie care este legătura dintre seif și Ion Iliescu

Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației Corneliu Coposu și fost secretar al liderului țărănist, readuce în atenție un incident enigmatic, descoperit în 16 iunie 1990, la doar o zi după tragicele evenimente din 13-15 iunie, pe care nici până în ziua de azi nu a reușit să-l elucideze. Mai exact, întorcându-se alături de Corneliu Coposu la sediul PNȚCD (din actualul Bulevard Carol I) pentru a evalua distrugerile provocate de mineri, găsesc clădirea devastată, documente incendiate, excremente în interior, iar alături, în clădirea învecinată, în care își desfășura activitatea redacția ziarului „Dreptatea”, în chiar biroul directorului Ion Puiu, un întreg perete decupat...Redăm mai jos relatarea domnului Gherasim (foto jos), așa cum a fost publicată pe pagina sa de Facebook:  

„16 iunie 1990..  

Împreună cu președintele Coposu și câțiva dintre colaboratorii domniei sale, mergem să vedem în ce stadiu se află sediul partidului. Ajungem pe la orele 10,30 și ceea ce găsim acolo întrece orice imaginație. Distrugerea provocată de către mineri este în proporție de 90 %. Practic, ceea ce a mai rămas din clădire sunt doar pereții și structurile metalice, dar și pe pereți se găsesc urme de foc și de excremente. În holul mare al sediului e dezastru: hărtii și documente arse, mizerii, mâncare stricată, excremente sticle goale de bere, vodcă, vin. Din biroul președintelui dispăruseră toate fotografiile și tablourile cu Maniu și Mihalache, de documentele aflate acolo nici nu mai are rost să spun că se evaporaseră. Sus, la etajul 1, la contabilitate nu mai exista absolut nimic în picioare, ba mai mult,diispăruse tot! La etajul 2, acolo unde era camera TUNȚCD(studenții), la fel. Parcă venise apocalipsa.  

Ieșim din clădirea centrală și mergem în cea alăturată, unde se afla sediul ziarului "Dreptatea", biroul vicepreședintelui Ion Puiu și sediul organizației de tineret. Și acolo...dezastru! 

Ceea ce trebuie menționat și reținut în mod special este următorul lucru: în biroul directorului ziarului "Dreptatea", dl. Paul Lăzărescu, peretele foarte gros(cca 1m, 1m și jumătate) era......decupat. Nu ne-a venit să credem ochilor, când am văzut ce era încastrat în zid: urmele unui seif! Practic, acolo a existat un seif de care niciunul dintre național-țărăniști nu avea habar! Era clar de tot, că ..."minerii" veniseră la punct ochit, punct lovit! Căutau ceva, care se pare că era foarte important. O jumătate de răspuns la întrebarea ce căutau "minerii" am avut după 1 lună, 1 lună și jumătate, când președintele Coposu îmi spune, într-o dimineață,că a aflat ceva foarte interesant și cu bătaie lungă: între 1979-1984, în acel birou a stat.....Ion Iliescu, în calitate de președinte al Consiliului Național al Apelor. Cele spuse de Senior m-au lăsat fără grai!  

Timp de câteva luni bune, până la refacerea clădirii, sediul central al PNȚCD a fost la hotelul "Athenee Palace", în două apartamente de la ultimul etaj”.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.