VIDEO. Tatăl lui Roman Protasevici, sfâșiat de durere după interviul în care acesta îl laudă pe teroristul Lukașenko: „L-au distrus!”


VIDEO. Tatăl lui Roman Protasevici, sfâșiat de durere după interviul în care acesta îl laudă pe teroristul Lukașenko: „L-au distrus!”

Situația jurnalistului Roman Protasevici, răpit de regimul de la Minsk care a și deturnat un avion Ryanair în acest sens, evoluează în direcția anticipată de analistul român Armand Gosu. Mai exact, pentru a evita condamnarea la moarte, Protasevici colaborează cu organele de anchetă ale dictatorului Aleksandr Lukașenko, un bulversant interviu acordat de acesta televiziunii de stat din Belarus determinându-l pe tatăl său să exclame: „L-au distrus!”.  

Potrivit BBC, în interviul difuzat de televiziunea oficială din Belarus, jurnalistul a admis că a încercat să-l înlăture pe Lukașenko de la putere, dar că acum a început să înțeleagă că acesta făcea lucrurile corect și că-l respectă pentru asta. În plus, mai spune el, nu are niciun sens ca opoziția să mai scoată lumea la proteste. 

Protasevici a precizat că interviul a fost acordat din proprie inițativă și, deși a încercat să afișeze o mină veselă și relaxată pe parcursul acestuia, la sfârșitul discuțiilor cu jurnalistul oficial a izbucnit în lacrimi spunând că își dorește ca într-o zi să se poată căsători și să aibă copii. (vedeți video AICI)

„Îmi cunosc fiul foarte bine și nu ar fi spus niciodată așa ceva. L-au terminat și l-au forțat să spună ce aveau ei nevoie”, a precizat tatăl jurnalistului pentru AFP.  

„Nici nu pot să mă gândesc cât de brutale au fost forțele de securitate din Belarus pentru a-l forța pe Protasevici să se lase filmat așa. Ar trebui formulate acuzații de tortură și rele tratamente sub regimul președintelui Lukașenko”, a precizat Kenneth Roth, reprezentant al organizației Human Rights Watch. 

Analistul și istoricul Armand Goșu, specialist în politica și societatea rusă și spațiul ex-sovietic, preciza recent într-un interviu pentru platforma contributors.ro că principalul obiectiv al dictatorului din Belarus, Aleksandr Lukașenko, în ce privește răpirea jurnalistului Roman Protasevici este să obțină de la acesta, cel mai probabil prin tortură, o mărturie esențială și anume că NATO și UE au complotat împotriva sa.   

„Cu siguranță va fi bătut și torturat. Iar clipul de 29 de secunde, în care cu o față tumefiată spune că este sănătos ca n-are probleme cu inima și nici cu alte organe și că anchetatorii se comportă cu el corect, iar el dă detalii despre organizarea protestelor din Belarus, nu face decât să confirme asta. 

Dacă va accepta să dea declarații care confirmă complotul NATO și UE împotriva lui Lukașenko, adică versiunea agreată și promovată insistent de Minsk și Moscova, atunci regimul său carceral va fi mai bun, o să fie mai puțin umilit și torturat. Dacă nu, e greu de crezut că va scăpa cu viață din anchetele KGB-ului.  

Sunt niște decizii ale instanțelor din Belarus, care pot sugera diverse scenarii. În octombrie, un tribunal a decretat că Nehta este o organizație extremistă. În noiembrie, în alt dosar, sunt trei capete de acuzare împotriva lui Putilo și Protasevici. Cea mai lungă pedeapsă, 15 ani închisoare, este prevăzută pentru organizarea tulburării liniștii publice. Alți 12 ani poate să ia pentru că a desfășurat acțiuni menite să stârnească ură, pe principiul “profesional”, împotriva ofițerilor KGB și a celor din Ministerul de Interne. Iar în noiembrie, KGB Belarus i-a declarat pe cei doi teroriști. Pot fi condamnați le moarte, deși nu există un articol clar cu teroriștii în legislația bielorusă, dar asta nu contează. Sistemul judiciar de acolo n-are absolut nici o autonomie, execută ordinele KGB fără să crâcnească. Fără îndoială că Lukașenko împreună cu KGB va decide soarta lui Protasevici. 

biectivul lui Lukanșenko este să-și confirme teza privind complotul NATO și UE împotriva sa, ceea ce-i oferă șansa lui Protasevici să scape cu mai puțină tortură și cu o pedeapsă cu închisoarea, de unde ar putea fi mai încolo eliberat. Cu condiția ca el să declare în anchetă ceea ce-i cere KGB-ul, care dorește orice, dar nu adevărul. Așa funcționează serviciile secrete în regimurile autoritare”, explica Armand Goșu. (mai multe detalii AICI)

Mai jos este cea de-a doua înregistrarea video cu Protasevici, difuzată în urmă cu două zile. În film, jurnalistul este îmbrăcat cu aceleași haine din ziua răpirii sale de pe aeroport. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.