„Modelul Protasevici”, aplicat și în Rusia. Un opozant al lui Vladimir Putin a fost dat jos din avion și arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg


„Modelul Protasevici”, aplicat și în Rusia. Un opozant al lui Vladimir Putin a fost dat jos din avion și arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg

Fostul director executiv al organizației Rusia Deschisă, fondată de un alt adversar al Kremlinului Mihail Hodorkovski, în prezent auto-exilat la Londra, a fost coborât din avionul pe Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg și reținut de autorități. 

Andrei Pivovarov, extras de la  bordul unei aeronave cu destinația Varșovia, „a fost preluat de departamentul de investigații al Comitetului de Anchetă din Sankt Petersburg”, au anunțat pe Twitter colegii opozantului arestat.  

A fost reținut în baza unui articol din Codul Penal care face referire la încălcarea repetată a legii privind „organizațiile indezirabile”, relatează Radio Free Europe.  

Oficialitățile ruse nu au comentat incidentul.  

Arestarea lui Pivovarov vine la doar câteva zile după ce organizația RD a anunțat că a decis încetarea activității sale în Rusia pentru a nu-și expune membrii.  

În 2017, autorităţile ruse au declarat indezirabilă această organizaţie, care are sediul la Londra, interzicându-i practic să desfăşoare activităţi. Colaboratorii organizaţiei din Rusia şi-au continuat însă activismul sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale. 

Pe 4 septembrie 2020, Pivovarov a fost condamnat la două săptămâni de detenție pentru o postare făcută pe Facebook în luna iulie prin care încerca să strângă semnături în Moscova pentru o petiție împotriva reformelor constituționale adoptate în vară. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.