VIDEO. Netanyahu pierde puterea în Israel. Opoziția este la un pas de formarea unui guvern de uniune care va duce la înlăturarea celui mai longeviv premier israelian. „Bibi” ar putea ajunge curând la pușcărie, fiind acuzat de corupție în trei dosare diferite


VIDEO. Netanyahu pierde puterea în Israel. Opoziția este la un pas de formarea unui guvern de uniune care va duce la înlăturarea celui mai longeviv premier israelian. „Bibi” ar putea ajunge curând la pușcărie, fiind acuzat de corupție în trei dosare diferite

Liderul partidului israelian de extremă-dreapta Yamina, Naftali Bennett (foto sus), a făcut, duminică, îndelung așteptatul anunț, respectiv acela de a forma un guvern „al schimbării”  alături de Yair Lapid, fost jurnalist şi prezentator de televiziune, lider al formațiunii centriste Yesh Atid, alianță care va însemna sfârșitul mandatului de premier al lui Benjamin Netanyahu, acuzat că a jertfit interesul Israelului în favoarea celui personal, scrie The Jerusalem Post.

''Vom avea fie a cincea rundă de alegeri (anticipate), fie un guvern de uniune'', a mai spus Bennett în mesajul transmis duminică. 


Yair Lapid, liderul Yesh Atid („Există un viitor”), care a obținut locul doi, după partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu, la alegerile neconcludente din luna martie, a primit din partea preşedintelui Reuven Rivlin termen până miercuri să anunţe un nou guvern. 

Bennett, 49 de ani, şi Lapid, 57 de ani - foto jos - vor trece, așadar la formarea unui guvern de coaliţie de şapte partide: trei ale dreptei naţionaliste, două centriste, unul de centru stânga şi unul de stânga, cei doi rotindu-se în fruntea cabinetului timp de doi ani fiecare. 

Bennett și Yair Lapid

Presa israeliană mai scrie că acordul ar presupune ca Naftali Bennett să asigure funcţia de prim-ministru timp de doi ani, iar Yair Lapid să-i fie succesor pentru a doua jumătate a mandatului. Partidul lui Bennett, Yamina, deţine şase locuri esenţiale în parlamentul de 120 de membri, care ar conferi unei coaliţii de opoziţie formată din partidele de dreapta, centriste şi de stânga o majoritate clară. 

Benjamin Netanyahu, 71 de ani, judecat pentru mită, fraudă și alte infracțiuni asociate corupției în trei dosare diferite, se află la putere de 12 ani şi a dominat politica israeliană de o generaţie. Partidul lui Netanyahu, Likud, nu a obţinut o majoritate decisivă la alegerile generale din martie. A fost al patrulea vot neconcludent din ultimii doi ani. 

Conducând în Knesset cu 30 de locuri din 120 în urma alegerilor legislative din 23 martie, al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani, Netanyahu – cel mai longeviv premier din istoria Israelului - a primit în aprilie mandat din partea preşedintelui Reuven Rivlin să formeze guvernul. Dar după săptămâni de intrigi, discuţii pe coridor şi zvonuri uneori contradictorii, Netanyahu nu a reuşit să obţină o majoritate de 61 de parlamentari pentru a forma un guvern. 

"Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, domnul Netanyahu a informat preşedinţia că nu poate forma un guvern şi, prin urmare, înapoiază mandatul preşedintelui", anunța biroul preşedintelui Rivlin la începutul lunii mai.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.