Dictatorul-terorist Lukașenko vrea să obțină de la Roman Protasevici o mărturie esențială. Analist: „E greu de crezut că va scăpa cu viață din anchetele KGB-ului” dacă nu declară ce-i dictează regimul de la Minsk / Moartea în chinuri groaznice a unui activist din Belarus. L-au înfometat și l-au lăsat să cadă din picioare pentru a se izbi cu capul de ciment, apoi au transmis familiei că a făcut infarct


Dictatorul-terorist Lukașenko vrea să obțină de la Roman Protasevici o mărturie esențială. Analist: „E greu de crezut că va scăpa cu viață din anchetele KGB-ului” dacă nu declară ce-i dictează regimul de la Minsk / Moartea în chinuri groaznice a unui activist din Belarus. L-au înfometat și l-au lăsat să cadă din picioare pentru a se izbi cu capul de ciment, apoi au transmis familiei că a făcut infarct

Analistul și istoricul Armand Goșu, specialist în politica și societatea rusă și spațiul ex-sovietic, precizează într-un interviu pentru platforma contributors.ro că principalul obiectiv al dictatorului din Belarus, Aleksandr Lukașenko, în ce privește răpirea jurnalistului Roman Protasevici este să obțină de la acesta, cel mai probabil prin tortură, o mărturie esențială și anume că NATO și UE au complotat împotriva sa.  

„Cu siguranță va fi bătut și torturat. Iar clipul de 29 de secunde, în care cu o față tumefiată spune că este sănătos ca n-are probleme cu inima și nici cu alte organe și că anchetatorii se comportă cu el corect, iar el dă detalii despre organizarea protestelor din Belarus, nu face decât să confirme asta. 

Dacă va accepta să dea declarații care confirmă complotul NATO și UE împotriva lui Lukașenko, adică versiunea agreată și promovată insistent de Minsk și Moscova, atunci regimul său carceral va fi mai bun, o să fie mai puțin umilit și torturat. Dacă nu, e greu de crezut că va scăpa cu viață din anchetele KGB-ului. 

Sunt niște decizii ale instanțelor din Belarus, care pot sugera diverse scenarii. În octombrie, un tribunal a decretat că Nehta este o organizație extremistă. În noiembrie, în alt dosar, sunt trei capete de acuzare împotriva lui Putilo și Protasevici. Cea mai lungă pedeapsă, 15 ani închisoare, este prevăzută pentru organizarea tulburării liniștii publice. Alți 12 ani poate să ia pentru că a desfășurat acțiuni menite să stârnească ură, pe principiul “profesional”, împotriva ofițerilor KGB și a celor din Ministerul de Interne. Iar în noiembrie, KGB Belarus i-a declarat pe cei doi teroriști. Pot fi condamnați le moarte, deși nu există un articol clar cu teroriștii în legislația bielorusă, dar asta nu contează. Sistemul judiciar de acolo n-are absolut nici o autonomie, execută ordinele KGB fără să crâcnească. Fără îndoială că Lukașenko împreună cu KGB va decide soarta lui Protasevici. 

Obiectivul lui Lukanșenko este să-și confirme teza privind complotul NATO și UE împotriva sa, ceea ce-i oferă șansa lui Protasevici să scape cu mai puțină tortură și cu o pedeapsă cu închisoarea, de unde ar putea fi mai încolo eliberat. Cu condiția ca el să declare în anchetă ceea ce-i cere KGB-ul, care dorește orice, dar nu adevărul. Așa funcționează serviciile secrete în regimurile autoritare”, precizează Armand Goșu. 

Roman Protasevici în scurta înregistrare video în care apare spunând că este tratat bine. Vânătăile de pe fața sa dezvăluie însă felul în care este anchetat de kaghebiștii lui Lukașenko. Tatăl său crede că are nasul rupt și mai mulți dinți lipsă

Armand Goșu mai spune că nu îi este foarte clară decizia piloților Ryanair de a urma instrucțiunile primite de la Minsk, în condițiile în care în Belarus are loc o adevărată vânătoare de jurnaliști și activiști incomozi. 

„Putea fi evitat dacă piloții Ryanaiar ar fi refuzat să aterizeze la Minsk. Am destule nedumeriri privind această istorie, cu un avion care mai avea 90 km până la aeroportul de destinație, dar piloții acceptă să se întoarcă și să parcurgă o distanță mai mare, până la Minsk, deși aveau alte aeroporturi apropiate. Să spui astăzi că Ryanair n-are nici o responsabilitate mi se pare cam naiv. Doar piloții respectivi nu trăiau pe lună, știau ce fel de regim politic e la Minsk. 

În același timp, această deturnare de avion vine după ce acum o săptămână a fost blocat cel mai mare portal independent de știri TUT.by și au fost arestați 15 jurnaliști. Iar cu doar câteva zile în urmă a murit la Minsk în arest un tânăr activist civic. Violența ofițerilor KGB și de miliție împotriva celor arestați întrece orice imaginație”, mai spune analistul. (interviul acordat de acesta poate fi citit integral AICI)

Între timp au apărut mărturii noi ale pasagerilor care spun că Protasevici i-ar fi implorat pe piloți să nu aterizeze la Minsk, fiind convins că regimul criminal al lui Lukașenko îl va ucide. 

Răpirea lui Protasevici de la bordul aeronavei Ryanair cu care zbura din Grecia spre Vilnius, Lituania, țară în care s-a refugiat ca să scape de prigoana din Belarus, vine în contextul în care apar informații terifiante despre alți deținuți politici aruncați după gratii de regimul criminal de la Minsk.  

Marți, RadioFreeEurope, a relatat despre moartea activistului Vitold Așurak (foto sus - captură - și jos), mort în închisoare la 50 de ani, oficial în urma unui infarct, pe 21 mai.  

Familia a primit în cele din urmă trupul neînsuflețit al activistului pentru a-l înhuma, descoperind cu groază că tot capul îi era înfășurat în bandaje. Jurnalista Volha Bikouskaia, prietenă apropiată a familiei Așurak, a precizat că doar gura și nasul îi era vizibile, restul craniului fiind bandajat.  

Așurak fusese încarcerat în ianuarie pentru a ispășit pedeapsa de cinci ani de închisoare la care fusese condamnat pentru participarea la protestele de anul trecut.  

A supraviețuit doar patru luni torturilor la care a fost supus. Un comitet de investigații oficial al regimului de la Minsk a dat publicității un video (foto sus, captură) menit să liniștească tulburarea opiniei publice în care Așurak este surprins prăbușindu-se de cel puțin două ori în celula sa. Un gardian apare în filmare pansând rănile pe care le-ar fi suferit acesta în urma căzăturilor. Oficialitățile au insistat că acesta avea probleme cardiace, dar familia a negat că Așurak suferea cu inima. 

Un medic din Belarus, Zmitser Karol, care a urmărit filmul de 55 de secunde a declarat pentru RFE că deținutul părea într-o stare de malnutriție avansată, aceasta putând fi un motiv pentru care Așurak cădea din picioare lovindu-se cu capul de pardoseală.  

Organizația Human Rights Watch a precizat că forțele din Belarus au torturat și aplicat tratamente inumane în cazul a sute de protestatari reținuți, motiv pentru care mai mulți participanți la demonstrațiile anti-regim au murit.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.