Studiu SUA. COVID-19 nu este o afecțiune respiratorie, ci una vasculară


Studiu SUA. COVID-19 nu este o afecțiune respiratorie, ci una vasculară

La capătul unui studiu minuțios, cercetătorii de la Universitatea San Diego, California, au ajuns la concluzia că au suficiente dovezi pentru a susține că COVID-19 este o afecțiune vasculară și nu una respiratorie, așa cum este considerată și tratată în momentul de față.  

Acest fapt ar explicat formarea cheagurilor de sânge la pacienții cu COVID-19 și alte simptome precum „degetele COVID”, care nu sunt deloc manifestări specifice afecțiunilor respiratorii, scrie Euronews.com.

Rezultatele studiului, publicate în Circulation Research, arată cu precizie cum virusul afectează celulele sistemului vascular. 

Era deja știut faptul că, dincolo de simptomele specifice afecțiunilor respiratorii pe care le dă COVID-19, o serie de probleme afectează diverse zone ale organismului.  

Cercetătorii prezentului studiu au reușit însă să afle și să arate felul în care virusul atacă sistemul circulator sau vascular. Proteina S a virusului (proteina de la suprafața virusului care îi dă aspectul de coroană) atacă celulele receptoare ACE2 din organismul uman, distrugând mitocondriile responsabile cu generarea energiei celulelor, deteriorând endoteliul care protejează vasele de sânge. 

Asta se observase deja, dar ceea ce nu se cunoștea până acum era mecanismul exact și rolul proteinei S. Această proteină stă, de altfel, la baza tuturor vaccinurilor aflate în uz în prezent. 

Pentru acest studiu, cercetătorii au creat un pseudo-virus doar cu proteina S, dar nu și restul virusului pentru a arăta că aceasta este suficientă pentru a cauza boala.   

Efectele asupra sistemului respirator sunt, de fapt, o consecință a inflamării țesutului vascular pulmonar. 

„Mulți oameni cred că este o boală respiratorie, dar în realitate este o afecțiune vasculară”, spune profesorul Uri Manor, coautor al studiului. 

„Asta ar putea explica de ce unii oameni fac infarcte sau au probleme cu alte organe ale corpului Toate sunt vascularizate, este ceea ce au ele în comun”, a mai precizat cercetătorul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.