DOCUMENT Dodon și Șor, în perfuzii. Maia Sandu a anunțat marea VICTORIE: când se vor desfășura alegerile parlamentare anticipate


DOCUMENT Dodon și Șor, în perfuzii. Maia Sandu a anunțat marea VICTORIE: când se vor desfășura alegerile parlamentare anticipate

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat miercuri, 28 aprilie, decretul privind dizolvarea Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate, mai precis 11 iulie 2021. 

"Dragi cetățeni, acum câteva minute am semnat Decretul de dizolvare a actualului Parlament.

Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare.  

Data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021. Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă și vom îndrepta lucrurile în Moldova. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor.

Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor.

Urmează un efort mare. Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, lupta pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune", a declarat Maia Sandu. Amintim că PSRM-ȘOR au încercat prin toate posibilitățile blocarea scenariului anticipatelor, atât prin atacuri în rafală la adresa Curții Constituționale (mai multe detalii AICI), dar și prin instituirea stării de urgență sub pretextul pandemiei. (mai multe detalii AICI și AICI) În realitate, Parlamentul controlat de PSRM-ȘOR nu a abordat deloc criza sanitară, starea de urgență dovedindu-se a fi instituită pentru tergiversarea și blocarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Într-un final, Curtea Constituțională a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM-ȘOR este neconstituțională, ceea ce i-a permis Maiei Sandu semnarea decretului privind dizolvarea Parlamentului. 

"Se admit parțial sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. Se declară neconstituțională hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență din 31 martie 2021. Se declară inadmisibile sesizările în partea referitoare la hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova", a declarat președinta CCM, Domnica Manole.

Deputații Octavian Țîcu (PUN) și Sergiu Litvinenco (PAS) sunt cei care au sesizat Curtea Constituțională privind legalitatea hotărârii Legislativului cu referire la instituirea stării de urgență. Potrivit parlamentarilor, Guvernul demisionar nu avea dreptul să înainteze Parlamentului propunerea privind instituirea stării de urgență, iar deputații nu puteau veni cu propriul proiect de hotărâre, motiv pentru care au fost încălcate mai multe articole ale Constituției. 

Pe de altă parte, vicepreședintele socialist al Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea, a acuzat astăzi Curtea Constituțională că a luat o decizie politică. 

"Deciziile Curții Constituționale sunt politice și ideologice. Nu este de înțeles pentru niciun jurist aceste decizii (…) Noi, socialiștii, nu ne-am speriat niciodată de alegerile anticipate. Noi suntem cel mai bine pregătiți pentru aceste alegeri, dar noi am avut o poziție foarte clară. Haideți să vedem cum asigurăm gestionarea situației pandemice. Voi, cei cei dreapta, numiți socialiștii de toate relele. Ne pare rău că sunt cetățeni naivi care cred în așa partide”, a declarat Bătrîncea în cadrul unui briefing de presă. (sursa: Ziarul de Gardă, Deschide.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.