MINERIADĂ PARLAMENTARĂ a rusofililor la Chișinău. PSRM și Șor încearcă să captureze Curtea Constituțională. Suporterii Maiei Sandu au ieșit în stradă


MINERIADĂ PARLAMENTARĂ a rusofililor la Chișinău. PSRM și Șor încearcă să captureze Curtea Constituțională. Suporterii Maiei Sandu au ieșit în stradă

UPDATE: "Nu vom admite ca niște găști de criminali să submineze procesul democratic!". Maia Sandu, reacție năprasnică după mineriada parlamentară orchestrată de PSRM-Șor

Decizia Curții Constituționale prin care s-a dat undă verde organizării de alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova a pus pe jar tabăra rusofililor Dodon-Șor. Din disperare, Parlamentul controlat de PSRM-Șor a votat vineri, 23 aprilie, un proiect de hotărâre privind anularea parțială a hotărârii Parlamentului din 16 august 2019, prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale. De asemenea, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Deputații PSRM-Șor au anunțat că nu recunosc avizul CCM din 15 aprilie prin care au fost constatate circumstanțele dizolvării Parlamentului și au exprimat votul de neîncredere magistraților Înaltei Curți – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Mai mult decât atât, majoritatea PSRM-Șor l-a numit astăzi, fără concurs, pe Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de șase ani. 

Însă, tentativa de capturare a CC de către blocul PSRM-Șor nu are efect juridic, conform celor subliniate de fostul președinte al CCM și ex-ministru al Justiției, Alexandru Tănase. Referitor la constituționalitatea destituirii/revocării a Domnicăi Manole, Alexandru Tănase le-a sugerat deputaților să facă cunoștință cu Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituționalității Legii nr. 109 din 3 mai 2013.

"Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale. O astfel de intervenție, reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție]. Din această hotărâre rezultă implict faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio", a menționat Alexandru Tănase. 

Vorbind despre procedura de revocare a Domnicăi Manole, constituționalistul a făcut referire la o altă hotărâre a CCM, nr. 8 din 20.05.2013, prin care s-a stabilit expres că votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce niciun efect juridic.

"În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului. Mai mult ca atât, nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului,  și securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia", a mai precizat Tănase.

În acest sens, expertul în probleme de constituționalitate a atras atenția că indiferent de atitudinea față de avizul CCM din 15 aprilie 2021 prin care Curtea a constatat circumstanțele ce justifică dizolvarea parlamentului, "atacurile asupra judecătorilor constituționali sunt acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept". (sursa: deschide.md)

Totodată, Sergiu Litvinenco, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, a subliniat, la rândul său, că retragerea Hotărârii privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională nu produce vreun efect juridic. 

"Încă o dovadă clară că socialiștii sunt inadecvați și, prin ceea ce fac, au ieșit din albia constituționalității și a legalității. Au votat numaice un proiect de hotărâre prin care, atenție, ”anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale”. Scopul mesajului este să transmită ideea precum că Domnica Manole nu ar mai fi judecător al Curții Constituționale. De asemenea, potrivit planului criminal, aparența de legalitate urmează a fi conferită prin contestarea fictivă a respectivei hotărâri a Parlamentului", a spus deputatul într-o postare pe Facebook.

Sergiu Litvinenco a explicat de ce nu are vreo urmare concretă demersul PSRM-Șor din Parlament. 

"Evident că este o prostie. Constituția și legislația spun clar cum se retrage mandatul unui judecător al Curții Constituționale. Doar prin hotărârea Curții Constituționale. Nicidecum prin hotărârea Parlamentului. Întrebarea este următoarea – produce un astfel de act vreun efect juridic? Răspunsul este la suprafață. Evident că NU. Or, în speță, este aplicabilă instituția „Actul juridic ineficient” prescris la art.357 din Codul civil. Pentru că un act juridic care contravine vădit Constituției nu poate de principiu produce vreun efect juridic. Deci, această hotărâre nu produce niciun efect juridic exact așa ca și declarația precedentă", a completat deputatul. (sursa: Ziarul de Gardă)

Pe fondul celor petrecute, PAS a lansat un apel către cetățeni să iasă în stradă și să apere Curtea Constituțională. 

PAS, pe Facebook: "Curtea Constituțională trebuie apărată! Toți cetățenii care au posibilitate să vină la ora 15.00 în fața Curții Constituționale pentru a împiedica acapararea instituțiilor statului!

„Se conturează tot mai clar o tentativă de lovitură asupra Curții Constituționale, pus la cale de Șor, Dodon și Plahotniuc. Astăzi, probabil, vor încerca să desemneze un judecător al CC. Nu m-aș mira dacă acest pretins judecător ar fi Vasile Bolea, din partea PSRM.

Mergem cu toții, să apărăm această instituție și să nu permitem să încerce să forțeze intrarea în CC. Îndemn toti cetățenii, simpatizanții, colegii și altor actori politici, partide, să vina să apărăm CC. Dondon, Șor și Plahotniuc au ales calea confruntării. Nu avem de ales”, a declarat președintele PAS, Igor Grosu".

Vedeți video de la protest:



Live de la protest: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.