"Nu vom admite ca niște găști de criminali să submineze procesul democratic!". Maia Sandu, reacție năprasnică după mineriada parlamentară orchestrată de PSRM-Șor


"Nu vom admite ca niște găști de criminali să submineze procesul democratic!". Maia Sandu, reacție năprasnică după mineriada parlamentară orchestrată de PSRM-Șor

Atacurile anticonstituționale date de PSRM-Șor împotriva Curții Constituționale, cu scopul de a fi oprită organizarea de alegeri parlamentare anticipate, prin orice mijloace și indiferent de consecințe, au determinat o reacție dură din partea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a transmis în această seară că nu va permite unei găști de criminali să submineze procesul democratic și să creeze haos în țară. 

Maia Sandu a anunțat că a solicitat Procuraturii Generale "să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept".

Redăm discursul integral susținut de Maia Sandu: 

"Azi am convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate. Am avut un singur subiect pe agendă, și anume acțiunile anticonstituționale care au avut loc astăzi în Parlament. Ce s-a întâmplat în clădirea de peste drum este foarte grav. Parlamentul nu are dreptul să scoată din funcție judecătorii de la Curtea Constituțională. Parlamentul a făcut o tentativă neconstituțională de a numi un alt judecător la CC.

Este un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența Curții Constituționale. În cadrul CSS, am pus în discuție riscul de subminare a ordinii constituționale.  

Am solicitat de la conducătorii organelor de forță - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție, Inspectoratul Național de Patrulare, Armata Națională - să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale.  

Am solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept.

Am cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară.

Cerem Parlamentului să se oprească din aceste derapaje antidemocratice. Cei care comit aceste ilegalități sunt pasibili de pedeapsă.

Fac apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului.

Deciziile neconstituționale votate azi în Parlament reprezintă subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. Niciun atac la independența Curții Constituționale nu va fi tolerat.

Fac apel direct la socialiști - strategia voastră de a arunca țara în haos după alegerile prezidențiale trebuie oprită. Cetățenii nu sunt ostaticii unor politicieni cu orgoliul rănit care nu se pot dezlipi de fotolii. Suveranitatea aparține cetățenilor. Frăția penalilor folosește metode banditești pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului. Nu le vom permite.

Decizia de revocare a unui judecător al Curții Constituționale de către legislativ este ilegală și nulă, iar încercarea de a numi un alt judecător atentează la ordinea constituțională din țară. Socialiștii și deputații lui Șor au trecut de la farsa politică și iresponsabilitate la acțiuni anticonstituționale. Aceste acțiuni, fiecare în parte, nominal, trebuie investigate.

Dragi cetățeni, vreau să accentuez un lucru: nu vom admite ca niște găști de criminali să submineze procesul democratic și să creeze haos în țară.  

Suveranitatea aparține poporului. Cetățenii Republicii Moldova sunt unicii care pot rezolva criza politică prin alegeri democratice".

Vedeți video: Reiterăm că decizia Curții Constituționale prin care s-a dat undă verde organizării de alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova a pus pe jar tabăra rusofililor Dodon-Șor. Din disperare, Parlamentul controlat de PSRM-Șor a votat vineri, 23 aprilie, un proiect de hotărâre privind anularea parțială a hotărârii Parlamentului din 16 august 2019, prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale. De asemenea, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Deputații PSRM-Șor au anunțat că nu recunosc avizul CCM din 15 aprilie prin care au fost constatate circumstanțele dizolvării Parlamentului și au exprimat votul de neîncredere magistraților Înaltei Curți – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Mai mult decât atât, majoritatea PSRM-Șor l-a numit astăzi, fără concurs, pe Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de șase ani. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.