După ce au spus despre Orban că nu poate asigura o guvernare reformistă, cei din USRPLUS îl iau acum în brațe: "Ar oferi mult mai multă stabilitate"


După ce au spus despre Orban că nu poate asigura o guvernare reformistă, cei din USRPLUS îl iau acum în brațe: "Ar oferi mult mai multă stabilitate"

Demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății de către premierul Florin Cîțu a determinat USRPLUS să-l reevalueze pe fostul premier Ludovic Orban. În decembrie 2020, după alegerile parlamentare, USRPLUS lansa un comunicat prin care transmitea că România nu poate avea o guvernare reformistă cu Ludovic Orban în funcția de premier. 

"USR PLUS își exprimă dorința și disponibilitatea de a continua discuțiile asupra structurii și programului unei guvernări pe baza unei majorități alături de PNL și UDMR.

Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Președintele României, Dacian Cioloș din partea USR PLUS și Florin Cîțu din partea PNL, au susținere din partea noastră.

Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist", a transmis USRPLUS la acea vreme. 

În schimb, pe 15 aprilie 2021, liderul deputaților USRPLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat pentru Digi24 că Ludovic Orban este "un politician cu foarte mult fler, flexibil, corect față de partenerii cu care lucrează în fiecare zi".

"În decembrie au fost multe zile de negocieri. Nu a fost o condiție sau o linie roșie care nu se discută. Au fost niște scenarii și din toate scenariile a ieșit câștigător pentru toți partenerii din coaliție acest scenariu cu Florin Cîțu premier, un Florin Cîțu în care noi vedeam un om curajos, care chiar vrea să facă reforme.

Normal că reevaluez relația mea cu dl Ludovic Orban, pe dânsul l-am văzut mai mult la televizor, nu avusesem o relație de lucru, așa cum am avut în ultimele patru luni. Lucrând zilnic cu dânsul am văzut un politician cu foarte mult fler, flexibil, corect față de partenerii cu care lucrează în fiecare zi.

La 4 luni de la momentul decembrie 2020 am această revelație. Așa învățăm, creștem, cunoaștem mai bine oamenii și se schimbă părerile în timp. Pe dl Orban îl știam de la televizor, nu fusese parlamentar în mandatul anterior. În lunile astea am lucrat cu dânsul, e un partener de drum de nădejde", a zis Moșteanu. 

Pe 16 aprilie 2021, deputatul USRPLUS Iulian Bulai a precizat pentru RFI că Ludovic Orban este un om politic cu o experiență politică uriașă, iar numirea lui în funcția de premier ar oferi mult mai multă stabilitate guvernării. 

"L-am cunoscut mult mai bine pe Ludovic Orban în ultimele patru luni și îți dai seama de faptul că poate că noi am greșit în decembrie, când am spus fără Ludovic. Domnul Orban este un om cu o experiență politică uriașă. Mai este un fenomen pe care l-am remarcat: există sincope în actul guvernării, atunci când puterea executivă nu este deținută de către aceeași persoană care deține puterea politică în cadrul partidului cel mai mare din coaliția de guvernare care dă premierul. De asta, problema pe care o discutăm nu este despre Vlad și despre USR, este despre conflictul intern din PNL și campania internă care se desfășoară în lumina Congresului PNL din toamnă. De aceea, noi credem că este important să avem o strategie de stabilitate și de ce nu, să vină un alt premier de la PNL, acceptat de tot partidul și de ce nu, chiar și premierul Orban care, în opinia noastră sau în opinia mea, să nu zic a întregului partid, ar oferi mult mai multă stabilitate guvernării, pentru că nu ar mai exista aceste sincope de putere", a declarat Bulai. 

De asemenea, Bulai a spus că opțiunea ieșirii USRPLUS de la guvernare nu există: "Decizia este unanimă în rândul miniștrilor USR PLUS cu privire la lipsa de încredere față de premierul Cîțu, dar nu există opțiunea de a ieși de la guvernare, pur și simplu, am primit acest mandat, mergem înainte, facem reforme, rezolvăm această criză și guvernăm țara".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.