Dan Barna: "Premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USRPLUS"


Dan Barna: "Premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USRPLUS"

Copreședintele USRPLUS Dan Barna a anunțat miercuri că formațiunile politice pe care le reprezintă vor să rămână la guvernare, dar cu condiția ca Florin Cîțu să nu mai fie premier. Decizia premierului Florin Cîțu de a-l demite pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății a declanșat o criză politică majoră. 

"România e într-un război cu pandemia. În astfel de momente se testează maturitatea politică a liderilor care o conduc. Demiterea în această dimineață de către premierul Cîțu a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu e unilaterală, imatură politic, ridică mari semne de întrebare asupra capacității premierului Cîțu de a conduce o coaliție de guvernare în această perioadă complexă și delicată pentru România. Ne-am asumat în momentul în care am construit acest guvern de coaliție să luăm deciziile majore împreună prin consultare și dialog și asta s-a întâmplat până astăzi. În această dimineață am fost invitat de premier la o discuție în care mi-a comunicat o decizie deja luată și transmisă președintelui României. Nu a existat nicio consultare anterioară, nici astăzi, nici ieri, nici în ultimele zile legate de o astfel de decizie. Luni agreaserăm în ședința coaliției că ne reîntoarcem la obiectivul de guvernare și ieșim din acest joc de balet politic. E o decizie care aruncă coaliția de guvernare într-o criză majoră. E o decizie prin care din acest moment premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USRPLUS", a zis Barna. 

De asemenea, Dan Barna a declarat că a fost propus ca ministru interimar al Sănătății fără să fie anunțat. 

"Un alt element pe care vreau să-l clarific este legat de anunțul din această dimineață privind preluarea de către mine a interimatului la Ministerul Sănătății. E o altă decizie unilaterală care a fost luată fără consultarea USRPLUS, fără informarea mea la un moment dat în afară de decizia finală. E o decizie care confirmă din nou lipsa de maturitate și de înțelepciune politică. Am discutat cu președintele României și vom găsi o soluție și pentru această problemă", a completat Barna. 

Totodată, Barna a precizat că decizia premierului Cîțu de a-l demite pe Vlad Voiculescu nu s-a bazat pe vreo evaluare. 

"S-a vorbit foarte mult în spațiul public despre evaluarea și dreptul premierului de a evalua miniștri. În fiecare intervenție publică am confirmat acest lucru. Da, există acest drept al premierului. S-a discutat în cadrul coaliției despre acest demers de evaluare de către premier a miniștrilor. Numai că decizia din această dimineață nu se bazează pe nicio evaluare. Nu există nicio evaluare a ministrului Voiculescu în urma căreia să fi putut discuta această decizie. O coaliție de guvernare nu poate să funcționeze decât dacă există respect", a spus Barna. 

Pe final, copreședintele USRPLUS a adus o serie de critici la adresa premierului Cîțu în contextul crizei sanitare. 

"Cerem o întâlnire de urgență astăzi sau cel târziu mâine a coaliției pentru a avea un dialog responsabil cu domnul președinte Ludovic Orban, cu domnul președinte Kelemen Hunor pentru a discuta retragerea încrederii premierului Cîțu. (...) Campania de vaccinare e coordonată direct de premierul României. Faptul că suntem pe unul din ultimele locuri la nivelul Europei, în condițiile în care am pornit foarte bine și am fost multe zile sus, nu arată nici performanță, nici gândire strategică", a conchis Barna. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.