Deputatul USRPLUS Teodor Lazăr a solicitat ANAF să-și ia în serios datoria legală de a recupera prejudiciile de la marii infractori precum Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Ovidiu Tender, Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Mihail Vlasov ș.a.m.d. Totodată, Lazăr a subliniat că infractorii menționați anterior ar fi trebuit să beneficieze de eliberarea condiționată doar după achitarea completă a prejudiciului.
"Solicit Agenției Naționale de Administrare Fiscală să-și ia în serios datoria legală de a recupera prejudiciile de la persoanele condamnate în România. Este inadmisibil că la ani buni de la condamnarea unor persoane, chiar la ani buni de la ieșirea acestora din pușcărie anticipat, prejudiciul să rămână în continuare neplătit. Nu am înțeles atunci și nu înțeleg nici acum de ce aceste persoane au beneficiat de eliberare condiționată deși ei nu au îndeplinit ceea ce a decis instanță în momentul în care au fost condamnați, și anume că au de plătit un prejudiciu. În mod normal, ei ar fi trebuit să beneficieze de eliberarea condiționată doar după ce ar fi executat întocmai deciziile irevocabile ale instanței. Faptul că aceste persoane nu plătesc prejudiciul oferă un exemplu negativ pentru alți potențiali infractori care se vor gândi că merită inclusiv riscul de a fi prinși dacă rămân cu banii", a spus deputatul USR.
De asemenea, Lazăr a reliefat că ANAF are standarde diferite atunci când vine vorba de persoanele care datorează bani statului.
"România este plină de oameni de afaceri care și-au văzut conturile blocate pentru datorii de câteva sute de lei. Numeroase companii și-au văzut activitatea afectată de astfel de acțiuni de neînțeles dată fiind valoarea datoriilor. Cu toate acestea, același ANAF este impotent atunci când discutăm despre cazuri celebre cu prejudicii estimate la milioane sau chiar zeci de milioane de euro. Cazurile unor persoane precum Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Ovidiu Tender, Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Mihail Vlasov și alții reprezintă o pată pe obrazul statului român, o pată ce va dispărea doar după ce ANAF va pune în aplicare deciziile instanțelor și va recupera prejudiciul generat de acești infractori", a conchis Lazăr.
G4media nota în septembrie 2019 că Fiscul a recuperat aproape 18 milioane de euro de la Dan Voiculescu. Prejudiciul în dosarul ICA este de peste 60 de milioane de euro, însă judecătoarea Camelia Bogdan a dispus și confiscarea produsului infracțional și anume bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat, evaluate la peste 20 de milioane de euro. (mai multe detalii AICI)
Conform unui articol publicat de CIM pe 19 ianuarie 2020, ANAF a confiscat doar 100.000 de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro, dintr-un cont din România al Crescent Commercial and Maritime Limited.
Potrivit Cameliei Bogdan și surselor ANAF citate de g4media, sumele obținute de stat din valorificarea produsului infracțional, adică a celor 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, nu se scad din valoarea prejudiciului de 60 de milioane de euro. Practic, în total, statul are de luat de la Dan Voiculescu peste 80 de milioane de euro, sumă din care s-au recuperat doar 20 de milioane de euro. (mai multe detalii AICI)