Balerină la Opera Națională, după prima doză de AstraZeneca: „Am avut o reacție foarte urâtă! Au urmat două episoade succesive, primul a fost un leșin din care mi-am revenit câteva momente, după care mi-am pierdut din nou conștiența”


Balerină la Opera Națională, după prima doză de AstraZeneca: „Am avut o reacție foarte urâtă! Au urmat două episoade succesive, primul a fost un leșin din care mi-am revenit câteva momente, după care mi-am pierdut din nou conștiența”

În condițiile în care tot mai multe țări europene suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, România a hotărât să adopte poziția Marii Britanii și să urmeze recomandarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), continuând campania de vaccinare ca și până la apariția temerilor legate de efectele secundare ale vaccinului produs de Universitatea Oxford.  

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. 

Dincolo de moartea încă neelucidată a bărbatului de 47 de ani din Târgu Jiu care a decedat la o zi după prima doză de AstraZeneca, poveștile legate de reacții adverse violente se înmulțesc însă și la noi în spațiul public: jurnalista Ramona Ursu spune că s-a simțit la fel de rău ca la o răceală sau gripă puternică, iar balerina Beatrice Șerbănescu, de la Opera Națională București, consideră că i-a fost chiar viața în pericol la aproximativ 28 de ore după administrarea primei doze din serul AstraZeneca.  

CITEȘTE ȘI: AstraZeneca. Cât de justificate sunt îngrijorarea și suspendarea vaccinărilor cu serul produs de prestigioasa Universitate Oxford. Numărul țărilor europene care suspendă injectările este în creștere. Compania producătoare vine cu detalii

La 28 de ore de la vaccin, am avut o reacție foarte urâtă! Cu pierderea conștiinței aproape un minut, având pulsul 40. Noroc că soțul meu, care este medic, era acasă și mi-a făcut resuscitare în adevăratul sens al cuvântului. Mi-am revenit destul de greu, după ce m-am înnegrit. În continuare nu am o stare foarte bună. Am avut de la vaccin cefalee, inapetență, stare de moleșeală... Întrebarea este ce fac în acest caz. Pentru că îmi este frică să mai fac rapelul, și, cu toate acestea, am fost de acord și mi-am asumat vaccinarea. Adică sunt pro vaccin”, a declarat Beatrice Șerbănescu pentru Antena 3 în urmă cu trei zile. 

Luni seară, balerina a detaliat povestea reacțiilor adverse care ar fi adus-o în pragul morții: 

„M-am vaccinat în urmă cu o săptămână, în urma programării campaniei de vaccinare în instituția noastră, la Opera Națională București, eu fiind balerină în această instituție. Am solicitat vaccinarea și pentru că nu am făcut boala și eram eligibilă pentru a mă vaccina. 

Am fost programată pe data de 8 Martie la ora 16:00. Totul a decurs normal, am plecat acasă cu adeverința de vaccinare. 

A doua zi marți după 15-16 ore de la vaccin m-am trezit cu o stare febrilă, cefalee, inapetență. Mă așteptam la aceste reacții adverse, știam de la ceilalți colegi ai mei care s-au vaccinat și ei cu același vaccin. 

În jurul orei prânzului am luat un paracetamol, am stat toată ziua în pat, nu am putut să mănânc decât niște fructe şi am băut două căni cu ceai și apă. În jurul orei 19:30 când a venit soțul meu (conferențiar medic oftalmolog) de la serviciu a venit să vadă, cum mă simt și s-a dus la bucătărie să mănânce. 

M-am ridicat și eu din pat, că am zis să mai fac și eu câțiva pași şi m-am dus la bucătărie. 

Am stat cinci minute în picioare și dintr-o dată am simțit că amețesc și m-am așezat pe scaun și de aici o să vă povestesc din relatarea soţului meu. Au urmat două episoade succesive, primul a fost un leșin din care mi-am revenit câteva momente, după care mi-am pierdut din nou conștiența. 

Auzeam doar niște strigături de respiră, respiră şi mă concentram să răspund la indicaţiile soțului meu. Încet încet am revenit la realitate. Mi-a fost teamă că o să mor. Dacă nu era soţul acasă, muream". (sursa: Antena 3)

Ramona Ursu, relatare pe pagina sa de Facebook:  

„Cum m-am simțit? M-am vaccinat miercuri la ora 17.00, nu am avut nimic până noaptea pe la ora 3.00 (în afară de o ușoară durere de mână), când m-am trezit din cauză că începuse să mă doară mâna destul de tare. Aveam ușoare frisoane, nimic special, dar am luat totuși un paracetamol, așa cum m-au sfătuit cadrele medicale de la centrul de vaccinare.  

A doua zi dimineață, am început să mă simt mai rău, mi-a crescut temperatura (care a depășit ieri 38 de grade), mă dureau toți mușchii, de parcă fusesem bătută (în special ai spatelui, mâinilor, dar pe parcursul zilei de ieri durerea s-a extins în tot corpul), mă usturau ochii, de nu puteam privi nici în telefon, m-a durut foarte rău capul și am avut o stare generală proastă toată ziua. Pe la jumătatea zilei, deși eram în casă, era cald și eram îmbrăcată gros, plus o pătură pe mine, eram sloi de gheață.  

Ieri am mai luat două pastile de paracetamol, una dimineață și una spre seară, și am băut mult ceai. Nu prea am reușit să mănânc ieri, am făcut-o mai mult forțat și cu alimente ușoare. Când am adormit aseară, pe la ora 23.00, febra coborâse pe la 37,5, iar durerea de cap mai cedase de la paracetamol, nu și cea musculară.  

Tot ieri am sunat un prieten care e medic infecționist și tratează pacienți cu Covid. L-am întrebat dacă e ok ce simptome am și dacă ar trebui să mai iau și alte pastile. Și mi-a explicat omul lucruri pe care, deși le-am citit și auzit de n ori până acum, tot am simțit nevoia să le aud și ieri, că efectele secundare pe care le aveam se încadrau în cele normale. Că pot dura până la patru zile, în anumite situații. Că e posibil să mai am simptome similare și în perioada în care organismul va ajunge la o anumită imunitate.  

Că simptomele pe care le am arată că “uzina” de imunitate s-a pus în mișcare și că, în final, e un semn bun. Să mă gândesc că tot ce simt eu e incomparabil cu orice simptome au bolnavii de Covid care ajung la el în spital, chiar și cu forme mai ușoare. Că tot ce am de făcut e să iau paracetamol (sau ceva similar), să mă hidratez, să beau ceai și să mă odihnesc. Și, bineînțeles, dacă apar reacții mai severe (ceea ce nu a fost cazul), să apelez la medic.  

De aseară de pe la 23.00 până dimineață la 6.30 am dormit tun (ceea ce mi se întâmplă rar). M-am trezit și mă simțeam ca după o boală, după o gripă sau o răceală puternică. Tot cu durere de cap, de mușchi, usturime a ochilor, cu un nivel de energie scăzut, temperatura nu a mai depășit 37.3-37.5. Însă, per total, diferența, dimineață, era în bine față de ieri și cu cât trec orele constat că e și mai bine. Azi nu am mai luat niciun medicament și nici nu mai am de gând să iau dacă nu va fi absolut necesar.  

Am mai multe cunoștințe care s-au vaccinat anti-Covid, inclusiv cu AstraZeneca. Unii nu au avut absolut nimic, alții au avut reacții foarte ușoare. Iar alții, ca mine, mi-au spus că în cel mult 48 de ore și-au revenit complet". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.