FOTO. Imaginile suferinței și eroismului. Recuperarea miraculoasă a medicului Cătălin Denciu. „Pot deja să merg pe bicicletă”


FOTO. Imaginile suferinței și eroismului. Recuperarea miraculoasă a medicului Cătălin Denciu. „Pot deja să merg pe bicicletă”

Aproape uitat în România, medicul erou Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări pentru a salva pacienții imobilizați la pat în timpul incendiului din 14 noiembrie 2020 izbucnit la secția ATI a Spitalului Piatra Neamț, este din nou elogiat de presa din Belgia, țară în care a fost transferat pentru tratarea arsurilor grave suferite în urmă cu trei luni și jumătate.  

Starea sa s-a ameliorat aproape miraculos, deși suprafața arsurilor la nivelul membrelor inferioare și superioare este, așa cum se vede cu ochiul liber din imaginile publicate în Belgia, impresionantă. Probabil că în România nu avea nicio șansă sau nu s-ar fi recuperat atât de rapid, încât, la trei luni după accident și la numai trei săptămâni de la ultima intervenție chirurgicală, să povestească optimist că poate urca chiar și pe bicicleta medicală. 

Medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri de gradele II și III pe 40% din suprafața corpului în incendiul din 14 noiembrie 2020. Din cauza gravității arsurilor, medicii belgieni l-au ținut în comă indusă câteva săptămâni, amintește siteul Beldefnews care publică în premieră imagini cu medicul erou. 

„Îmi amintesc că m-am trezit al terapie intensivă”, spune dr. Denciu.  

„Am fost îngrijit de asistenți medicali și kinetoterapeuți. Pe 20 ianuarie am fost transferat la unitatea de îngrijire medie. Am reușit treptat să mă mișc și să merg din nou. Astăzi pot deja să merg pe bicicletă (medicală). Flexarea brațelor este încă dificilă, așa că urmez o mulțime de ședințe de recuperare pentru a învăța să mișc coatele din nou. Reabilitarea este departe de a se termina, dar știu că trebuie să dau totul pentru a mă simți din nou mai bine”, a mai spus medicul. A fost ajutat și sprijinit și de soție, dr. Alina Denciu, care a locuit la spitalul belgian într-o cameră pentru personalul militar, învățând între timp și tehnici de îngrijire și recuperare, pentru a avea grijă de soțul ei după externare. 

Nu este prima dată când povestea medicului erou de la Piatra Neamț apare în presa din Belgia. În luna decembrie, jurnaliștii belgieni l-au nominalizat pe Cătălin Denciu printre eroii care au marcat anul 2020, alături de doctorul Li Wenliang din Wuhan, care a încercat să alerteze comunitatea internaţională despre prezenţa noului tip de virus, în final devenind el însuşi victimă a bolii, şi de căpitanul Tom Moore, fost ofiţer britanic, cunoscut pentru gesturile sale filantropice. Și acesta din urmă, din păcate, s-a stins la începutul lunii februarie, la 100 de ani, în urma infectării cu noul coronavirus. 

Sursa foto: beldefnews.mil.be

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.