VIDEO Soluție pentru DEBLOCAREA NEGOCIERILOR. Dan Barna (USRPLUS) le propune lui Ludovic Orban (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) să intre în guvern ca vicepremieri. Cum schimbă asta jocul politic


VIDEO Soluție pentru DEBLOCAREA NEGOCIERILOR. Dan Barna (USRPLUS) le propune lui Ludovic Orban (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) să intre în guvern ca vicepremieri. Cum schimbă asta jocul politic

Co-președintele USRPLUS, Dan Barna, le-a propus președinților PNL, Ludovic Orban, și UDMR, Kelemen Hunor, să accepte toți trei funcțiile de vicepremieri, ca o soluție pentru deblocarea negocierilor de formare a noului guvern. Discuțiile dintre aceste formațiuni s-au blocat pentru că Ludovic Orban și Dan Barna își doresc poziția de președinte al Camerei Deputaților. 

„Îi propun lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest guvern ca vicepremieri ca exemplu de responsabilitate. Va fi un guvern serios, credibil, care nu va mai avea nevoie de comitete și comiții.

Va arăta românilor că suntem concentrați pe probleme reale și că nu e o coaliție de conjunctură.

E frustrant că, deși discuțiile au mers bine pe programul de guvernare, ne-am blocat pe discuțiile pentru funcții

Un guvern în care președinții celor trei partide sunt vicepremieri va evita blocajele, vor lua decizii rapide”, a spus Dan Barna la Palatul Parlamentului. 

El a precizat că USRPLUS îl propune pe Cătălin Drulă pentru șefia Camerei Deputaților.

Jurnalistul Sebastian Zachmann a inventariat, pe Facebook, principalele efecte politice în cazul în care propunerea lui Dan Barna va fi acceptată:

1. Barna n-ar mai rămâne singurul vicepremier, o funcție de carton, care l-ar scoate total din jocul puterii.

2. Deciziile bune ale guvernului ar fi asumate de toate cele trei partide, nu doar de premierul liberal.

3. Deciziile proaste ar fi decontate tot paușal.

4. Centrul de putere s-ar muta la Palatul Victoria: nu la Camera Deputaților, nu la Cotroceni, nu la sediul PNL.

5. Căderea Guvernului ar însemna pierderea funcțiilor pentru toți cei trei lideri de partid, nu doar pentru Dan Barna, care ar fi riscat să ajungă din vicepremier un banal deputat. Prin urmare, președinții PNL, USR PLUS și UDMR ar avea tot interesul să țină guvernul unit, nu să-l trântească.

6. USR PLUS n-ar mai guverna cu suspiciunea că Ludovic Orban, din postura de președinte al Camerei Deputaților, negociază o altă majoritate parlamentară.

7. Șefia CDEP și a Senatului vor deveni funcții irelevante, ceea ce și sunt.

8. Da, Florin Cîțu ar fi un premier cu puteri limitate, ca orice premier care nu e și lider de partid.

9. Prin cedarea Camerei Dpeutaților, liberalii pot obține ministerele cu greutate: Finanțe, Justiție, Interne, Dezvoltare etc.

10. Mingea e la Iohannis. Ce face președintele? Îl mazilește pe Orban și-l pune șef la Cameră pe Barna? Îl convinge pe Orban să accepte planul lui Barna cu trei vicepremieri? Sau îl desemnează premier pe Orban, Barna ia Camera și Florin Cîțu se întoarce la Finanțe?



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.