„Epidemiologul” George Simion (AUR) crede că pandemia de SARS-COV-2 este reală, dar spune că nimeni nu știe cum se transmite virusul. Ce crede „specialistul” AUR, ajuns deputat, că ar fi important să facă statul român


„Epidemiologul” George Simion (AUR) crede că pandemia de SARS-COV-2 este reală, dar spune că nimeni nu știe cum se transmite virusul. Ce crede „specialistul” AUR, ajuns deputat, că ar fi important să facă statul român

George Simion, co-președintele AUR, ales recent deputat pe listei formațiunii sale extremiste care a obținut un scor neașteptat de mare la alegerile din 6 decembrie, a declarat, într-un interviu Live pentru Hotnews, că recomandă „purtarea măștii”. De-a lungul ultimelor luni, majoritatea membrilor cu notorietate și susținătorilor AUR, în frunte cu avocata scandalagioaică Diana Șoșoacă, ajunsă și ea senatoare de Iași, au spus adesea peiorativ despre masca sanitară că este „o botniță” și că purtarea ei, devenită  de la un moment dat obligatorie prin lege, este un abuz al statului contra cetățenilor. Mai mult, în mod surprinzător, Simion a precizat că ar fi fost deranjat de faptul că, duminică noapte, în timpul unui interviu transmis în direct de la sediul partidului, mai mulți membri/simpatizanți de-ai partidului au scandat în cor „fără mască”. 

Întrebat cum să ne protejăm de pandemie, Simion a ridicat din umeri apreciind că „nu știe nimeni în momentul ăsta cum să ne protejăm. Din ce am citit, din ce am văzut este încă o boala necunoscută pentru marele public și cred că ar trebui ca lucrurile esențiale pentru viață - educația copiilor, locurile de muncă, restaurantele - să continue așa cum continuau înainte de pandemie pentru că nu avem în momentul ăsta soluții. S-au dat niște indici: unde te poți îmbolnăvi de coronavirus. Și piețele și restaurantele nu erau în topul acelor statistici”. 

Interviul cu Simion, în care viitorul parlamentar are probleme serioase cu exprimarea în limba română, poate fi vizionat AICI.

Informații importante de pe siteul Institutului Național Victor Babeș privind transmitere și prevenirea infectării cu noul cornavirus: 

- COVID-19 este boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.

- Oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de la alţii care au virusul. Boala poate fi transmisă de la o persoană la alta prin secreţii sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. Aceste picături se aşează pe obiectele şi suprafeţele din jur. Alte persoane se îmbolnăvesc de COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafeţe, apoi atingându-şi ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se îmbolnăvească de COVID-19 dacă respiră direct secreţiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. Acesta este motivul pentru care este important să staţi la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă. OMS evaluează cercetările în curs de desfăşurare a modului în care COVID-19 este răspândită şi va continua să împărtăşească rezultatele actualizate.

- Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături expulzate de cineva care tuşeşte sau strănută. Riscul de infecţie COVID-19 de la cineva care nu prezintă nici un fel de simptome este foarte mic. Multe persoane bolnave de COVID-19 prezintă doar simptome uşoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibilă imbolnăvirea de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse uşoară fără să se simtă rău.

- Purtarea măştii este una dintre măsurile de prevenire şi limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea cauzată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măşti nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecţie şi ar trebui adoptate şi alte măsuri. Folosirea măştii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor şi cu alte măsuri de prevenire şi control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.