Radu Rizescu, președintele PNȚ Maniu-Mihalache: Reunirea cu Basarabia noastră e un deziderat istoric, o necesitate legitimă! UNIREA, principala prioritate a unei clase politice responsabile


Radu Rizescu, președintele PNȚ Maniu-Mihalache: Reunirea cu Basarabia noastră e un deziderat istoric, o necesitate legitimă! UNIREA, principala prioritate a unei clase politice responsabile

Președintele PNȚ Maniu-Mihalache (PNȚMM) – l-am numit pe antreprenorul Radu Rizescu (foto sus/sursa:modernbuyer.ro) – amintește, într-un interviu acordat Podul.ro, ceea ce autoritățile de la București, indiferent de culoarea lor politică, se pare că au uitat: ”Basarabia e România! Trebuie să înțelegem că reunirea cu Basarabia noastră este un deziderat istoric, o necesitate legitimă”.

Trecând în revistă dureroasele eșecuri diplomatice și naționale din ultimii 30 de ani, Radu Rizescu explică faptul că noua guvernare emanată din apropiatele alegeri parlamentare va avea datoria de a se asigura că România va fi din ce în ce mai prezentă dincolo de Prut, sub toate formele posibile, inclusiv prin investiții majore. Aceste acțiuni trebuie să fie subsumate unui unic ideal: reunirea cu Basarabia. 

Vă prezentăm comentariile președintelui PNȚ Maniu-Mihalache:

”Basarabia a fost, este și va fi România. Reunirea cu Basarabia trebuie să fie prioritatea zero a politicii externe românești. Avem provocarea asta uriașă de mai bine de 30 de ani și am risipit atâtea ocazii... Eu cunosc Basarabia, mă duc acolo deseori și mă bucur enorm când o fac. Sentimentul unionist crește dincolo de Prut, dar, din păcate, nu este reprezentat politic la modul serios. 

Am convingerea că statul român, inclusiv prin serviciile sale secrete, trebuie să își propună ca primul lucru pe agenda națională  să fie reunirea cu Basarabia. E nevoie de proiecte serioase și aplicate în acest sens. Greșeala este că unii basarabeni percep asta ca pe o încercare de anexare a Basarabiei, ceea ce îi sperie. 

Din păcate, o parte dintre români nu-s interesați de această problemă, lucru ce mă întristează. Nu îmi vine să cred când îi aud pe unii spunând tâmpenii de genul: ‹Nu vreau Unirea fiindcă Basarabia este o zonă săracă și ne va aduce noi probleme›. Gândiți-vă doar la ce efort a făcut Germania Federală când s-a reunit cu Estul. Cu toții trebuie să înțelegem că reunirea cu Basarabia noastră este un deziderat istoric, o necesitate legitimă. Energetic, educațional, cultural și mediatic, România trebuie să fie foarte prezentă dincolo de Prut. Bucureștiul trebuie să facă investiții majore în Republica Moldova. Noi ne-am cam retras de acolo, ceea ce e nepermis. Despre Basarabia vorbește Ucraina, vorbește Rusia, vorbește Ungaria, doar România tace. 

Totuși să punctăm și că în perioada asta nenorocită pe care o traversăm în acest an România a făcut niște pași importanți. Cunosc basarabeni care au fost impresionați de faptul că România a fost prezentă acolo cu ajutoare sanitare și financiare, cu medici. De data aceasta Bucureștiul a făcut o treabă foarte bună, deși în trecut a acționat de mântuială, în nenumărate rânduri. Însă trebuie să depășim toate aceste blocaje. În 30 de ani, România nu a fost în stare nici măcar să construiască un singur pod peste Prut. Nu am situația exactă, dar sunt ferm convins că sunt mai multe poduri peste Nistru decât peste Prut. 

Rusia a fost, este și rămâne o mare problemă, însă asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm. E o vorbă: ce e simplu nu merită. Acum, că ne-am asigurat securitatea, datorită parteneriatului strategic cu SUA, și când avem Uniunea Europeană în spatele economiei naționale, trebuie să beneficiem de dubla noastră calitate și să facem totul, dar absolut totul pentru a recupera Basarabia.

Pe de altă parte, sunt un milion de basarabeni care au cetățenie română. Ei trebuie însă să înțeleagă că această cetățenie nu este un bilet de avion către Occident, ci înseamnă să îți asumi ceva. 

De asemenea, clasa politică de la Chișinău ar trebui să își asume oficial o serie de idealuri naționale. Dacă nu se îngrămădesc să facă asta este pentru că, probabil, se gândesc că într-o Românie Mare nu vor mai fi funcții și pentru ei. Din păcate, cred că acesta este și unul dintre motivele pentru care se trenează acolo o apropiere de România. La nivel oficial, nici cei mai importanți decidenți politici de la București nu au un discurs pro-Unire, iar situația asta trebuie să se schimbe la modul diametral”. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.