Putin și-ar plănui retragerea la începutul anului viitor. Liderul rus suferă de o boală gravă și va anunța public predarea puterii în ianuarie 2021


Putin și-ar plănui retragerea la începutul anului viitor. Liderul rus suferă de o boală gravă și va anunța public predarea puterii în ianuarie 2021

Vladimir Putin a planificat în cele mai mici detalii tot ce ținea de consolidarea puterii sale și de rămânerea în fruntea Rusiei, într-un control total, până la adânci bătrâneți, adică cel puțin până în 2036, când va avea 84 de ani. A decimat opoziția, și-a redus la tăcere contestatarii, pe unii urmărindu-i și venindu-le de hac chiar și dincolo de granițele Rusiei. Odată întronarea pe viață rezolvată, „țarul” și-a comandat în parlament și un proiect de lege privind imunitatea pe viață (pentru toți foștii președinți ruși care nu pot fi trași niciodată la răspundere pentru infracțiuni comise în timpul mandatului).  

Destinul pare să aibă însă cu totul alte planuri cu liderul de Kremlin, 68 de ani, care de ceva vreme manifestă, potrivit unor surse de la Moscova citate de publicația The Sun, simptome specifice bolii neurodegenerative Parkinson. În aceste condiții și la insistențele partenerei sale de viață, fosta gimnastă Alina Kabaeva, 37 de ani, cu care ar avea doi copii, Putin și-ar plănui retragerea la începutul anului viitor, motiv pentru care ar fi insistat că proiectul privind imunitatea pe viață să fie votat cât mai rapid.  

O serie de observatori care au studiat imagini recente cu Putin au remarcat că picioarele acestuia au un tremur constant și că liderul se strâmbă de durere în timp ce strânge spătarul unui scaun. De asemenea, degetele par să-i tremure când ține un pix și se întinde după un recipient ce ar conține calmante.  

Politologul moscovit Valeri Solovei este cel care a dezvăluit suspiciunile cu privire la posibila afecțiune a președintelui rus, povestind că Putin a fost convins în cele din urmă să ia în calcul o retragere rapidă de către Kabaeva, dar și de cele două fiice ale sale, Maria Voronțova, 35 de ani, Katerina Tikonova, 34 de ani.

„Familia are mare influență asupra lui. În ianuarie își va face public planul de predare a puterii”,  a mai spus prof. Solovei, precizând că atunci vom afla și cine este succesorul ales de Putin.  

Nu este prima oară când se vorbește despre Parkinson în cazul lui Putin. În urmă cu câțiva ani și Departamentul de Neurologie al Universității de Medicină din Nijmegen, Olanda, remarcase câteva indicii specifice care i-au determinat pe specialiștii de acolo să afirmă că Putin ar putea suferi de această boală.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că relatarea din presă cu afirmaţiile lui Solovei, preluată masiv şi de alte tabloide britanice, este falsă şi că Putin are o stare de sănătate excelentă.

„Este complet absurd. Totul e bine în ceea ce îl priveşte pe preşedinte", a mai declarat Peskov, citat de agenţia oficială de presă TASS. Întrebat dacă Putin intenţionează să demisioneze în viitorul apropiat, aşa cum a afirmat Solovei, Peskov a răspuns că nu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.