Duminică, alegătorii din Republica Moldova se vor prezenta la urne pentru a-și vota președintele. Are loc primul tur al acestor alegeri care se desfășoară în plină pandemie, lucrul care probabil va influența și prezența la urne, scrie analistul Cristian Hrițuc pentru ziare.com.
Campania electorală a fost una destul de anostă. Principalii favoriți, Maia Sandu și Igor Dodon, au lucrat foarte mult pentru mobilizarea votanților săi. Au fost mesaje și discursuri adresate țintit.
Petele de culoare au fost date în această campanie de apariția dezvăluirilor privind ajutorul pe care îl primește Dodon de la Moscova, de oamenii din FSB desemnați să lucreze în campania actualului președinte. S-a văzut încă o dată că Federația Rusă joacă puternic în Republica Moldova și îi acordă tot concursul actualului președinte pentru că acesta să rămână la putere.
Este limpede că vom asista la un tur doi între Maia Sandu și Igor Dodon și nimeni nu poate contesta acest lucru. Cei doi candidați din fruntea clasamentului sunt la distanță mare de restul plutonului, având un avantaj consistent. Din acest motiv, probabil, cei doi au păstrat pentru turul doi și "artileria grea" și tehnicile dure.
Acest prim tur are practic două mize mari.
(Cristian Hrițuc)
Prima miza: O diferența cât mai mică între Maia Sandu și Igor Dodon.
Rezultatele sondajelor o arată pe Maia Sandu în spatele președintelui pro-rus. O diferența mică de doar câteva procente ar putea însemna un prim semnal că Sandu poate câștigă alegerile. Ea are nevoie, în turul doi, să preia din voturile contracandidaților lor. Are nevoie de voturile lui Năstase, ale unionistilor și ale lui Usatii sau de cele ale candidatei susținută de Shor. Dacă voturile lui Năstase, ale lui Deliu sau ale unionistilor se vor duce în proporție foarte mare la Maia Sandu în turul doi, nu așa se va întâmplă și în cazul votanților lui Usatii sau ale Violetei Ivanov (Shor).
În alegerile din 2016, în primul tur, Igor Dodon a obținut 47,98%, în timp ce Maia Sandu a obținut 38,71%. A fost o diferența mare. Dodon a câștigat în turul doi cu 52,11%.
Desigur, nu este același context, acum sunt în cursa și Andrei Năstase și Usatii care vor lua voturi de la primii clasați. Sandu și Dodon sunt erodați, fiecare dintre ei a făcut greșeli de-a lungul timpului, care vor fi sancționate la vot. O diferența de voturi între cei doi, mai mică decât cea de acum 4 ani, ar fi un semnal puternic.
În turul doi, meciul se reia de la 0-0. Fiecare dintre cei doi competitori va trebui să convingă electoratul că el este cel mai bun. Maia Sandu și Dodon vor trebui să găsească soluțîi pentru a obține voturi de la electoratele celorlalți contracandidați, fără însă să își "supere" proprii votanți.
A două miza: Scorul unioniștilor.
Am văzut că deși curentul unionist a crescut în ultimii ani în Republica Moldova, acești oameni nu sunt reprezentanți în Parlament. Partidele unioniste fie nu au candidat la alegerile parlamentare, fie nu au trecut pragul electoral.
De ce au ajuns partidele unioniste să nu mai poate accede în Parlament, se știe. Erori, corupție, idealuri franțe de cei care au reprezentant acest curent.
După aceste alegeri prezidențiale, există probabilitatea să asistăm la alegeri parlamentare anticipate. Este extrem de important, că în această ipoteza, reprezentanțîi partidelor unioniste să dea semnalul unei revigorari, să arate că au potențialul de a-și tracta formațiunea și de a obține locuri în Parlament.
Românii din Republica Moldova au nevoie de reprezentare, mai ales în condițiile actuale.
Am văzut că pentru pro-rușîi din Republica Moldova există voci extrem de importante care se bat pentru a satisface dorințele acestora. În continuare, se observă că Federația Rusă face același joc pentru a-și ține publicul captiv. Propagandă, fake news-uri și niște mașini de deszăpezire. Cam atât. Federația Rusă nu are forță să ajute financiar Republica Moldova, nu poate ține pasul cu UE sau cu România și cu ajutoarele pe care aceștia le acordă, dar folosește o rețeta de succes (încă) pe care o aplică de mulți ani.
Electoratul pro-european are reprezentanți. Maia Sandu este liderul celui mai puternic partid de pe partea dreapta. Când vine însă vorba de interesele României în Republica Moldova, de interesele unioniștilor, am văzut în nenumărate ocazii că Sandu are o abordare rece. Strategii ei au învățat-o că o apropiere prea mare de această zona echivalează cu o posibilă pierdere de voturi. De aceea, Sandu evita tot timpul mesajele tranșante, abordările favorabile.
Chiar dacă ai putea spune că electoratul "pro-european" și cel "unionist" are cam aceleași valori, aceleași abordări și că el se poate confundă ușor, lucrurile nu stau chiar așa. Da, mulți dintre "unionistii" dezamăgiți de PL, de Ghimpu și de alți lideri, au ales să voteze PAS sau PPDA și au avut perfectă dreptate să facă acest lucru.
După intrarea la guvernare a Maiei Sandu cu Igor Dodon, s-a văzut însă cel mai bine de ce "unionistii" trebuie să aibă o forță în Parlament, care să îi reprezinte și să se bată pentru interesele lor. În lipsa unei reprezentări parlamentare, s-a putut face o înțelegere între ACUM și PSRM și efectele s-au văzut.
Tocmai de aceea, e necesar un reviriment al curentului unionist, iar acest lucru se va putea face în cazul în care aceștia vor obține în primul tur un scor ce va putea crea premisele reintrarii în Parlament al unui astfel de partid.
Unionistii din Republica Moldova trebuie să voteze politic în primul tur, să își susțînă candidatul, dar și propriile interese, urmând că în turul doi să voteze "util" pentru Maia Sandu.
Republica Moldova are nevoie de un partid "unionist" care să țină vie flacăra românismului, dar nu doar prin acțiuni de imagine și mesaje, ci și prin instrumente și mijloacele politice. Nu se poate altfel. Prezidențialele din acest an pot fi momentul 0.