Autoarea unei crime abominabile va fi prima femeie executată în SUA după aproape șapte decenii


Autoarea unei crime abominabile va fi prima femeie executată în SUA după aproape șapte decenii

Statele Unite au anunțat execuția unei femei în vârstă de 52 de ani, autoarea unei crime abominabile comise în urmă cu 16 ani care a șocat opinia publică, devenind ulterior chiar subiect de film și cărți. Este vorba de Lisa Montgomery care va fi ucisă prin injectarea unei substanțe letale pe 8 decembrie în penitenciarul Terre Haute, statul Indiana.

Este prima execuție a unei femei decisă de guvernul federal în ultimii 67 de ani, alte execuții ale condamnatelor de sex feminin fiind decise la nivelul diverselor state în care pedeapsa cu moartea este legală. Preşedintele american Donald Trump a cerut recent să fie aplicată mai des pedeapsa cu moartea în cazul traficanţilor de droguri şi autorilor atacurilor în masă.

Ultimele femei condamnate la moarte în cazul cărora sentința a fost pusă în aplicare au fost Bonnie Brown Heady (18 decembrie 1953), condamnată pentru răpirea și uciderea copilului în vârstă de șase ani al unui milionar, și multă mai celebra Ethel Rosenberg, pentru spionaj, executată împreună cu soțul ei, Julius. De altfel, ele sunt singurele femei executate în SUA în ultimii 156 de ani.

Lisa Montgomery va fi a opta persoană executată la nivel federal în acest an, după o întrerupere a execuțiilor timp de 17 ani. Din 2003 și până în acest an, guvernul federal nu a mai executat niciun condamnat la moarte, iar din 1960 și până în 2003 nu executase decât patru oameni.

Montgomery a fost condamnată pentru strangularea unei femei de 23 de ani, însărcinată în opt luni din Missouri, în 2004, căreia apoi i-a tăiat burta și i-a furat copilul nenăscut. A fost arestată a doua zi după comiterea crimei. Miraculos, copilul a supraviețuit și a fost încredințat apoi tatălui.

Avocata condamnatei a încercat să înduplece justiția argumentând că aceasta are probleme psihice severe cauzate de bătăile cumplite și abuzurile suferite în copilărie. Ea ar fi fost ani la rând victima violurilor propriului tată, iar apoi chiar a agresivității mamei care, atunci când a descoperit ororile soțului, și-a amenințat fiica cu arma, forțând-o să plece de acasă și să se mărite de foarte tânără. A adus pe lume patru copii, hotărând apoi să recurgă la o operație de legare a trompelor. Specialiștii au stabilit că ea suferea de psihoză, sindrom bipolar și stres posttraumatic în momentul comiterii crimei, având leziuni cerebrale permanente de la numeroasele bătăi îndurate de la părinți și de la partenerii de viață.

„Crima abominabilă a fost comisă pe fondul acestor afecțiuni mentale. Autoarea și-a exprimat imediat regretul și a pledat vinovată solicitând să fie condamnată pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate”, a precizat avocata Lisei Montgomery

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.