EXCLUSIV Sociologul Alfred Bulai dezvăluie MOTIVUL ”Apocalipsei Covid” de la tv-uri: ”Liderii PNL vor să sperie electoratul vârstnic și fără studii al PSD ca să nu iasă masiv la vot” Riscul unui efect de bumerang


EXCLUSIV Sociologul Alfred Bulai dezvăluie MOTIVUL ”Apocalipsei Covid” de la tv-uri: ”Liderii PNL vor să sperie electoratul vârstnic și fără studii al PSD ca să nu iasă masiv la vot” Riscul unui efect de bumerang

După ce au îndopat-o cu milioane de euro (bani publici direcționați de guvern), liderii PNL au ordonat presei ”ajutate” – în special televiziunilor – să rostogolească luni în șir cele mai apocaliptice, mai exagerate și mai alarimiste informații despre pandemia Covid-19, în speranța că electoratul vârstnic și fără studii al PSD se va înspăimânta și nu se va mai prezenta masiv la urne – sociologul Alfred Bulai (prodecan al Facultății de Științe Politice) susține, în exclusivitate pentru Podul.ro, că în spatele apocalipsei Covid rostogolită în neștire pe toate posturile de televiziune (și nu numai) se găsește, în realitate, calculul electoral expus mai sus.

”Înțeleg că liderii PNL cred că este în interesul lor să fie prezentată apocaliptic situația pandemiei Covid-19, să bubuie pe la tv-uri scenarii și informații cât mai negre, și asta în mod premeditat, pe ideea că electoratul vârstnic, care de regulă votează cu PSD, se va teme să iasă din casă și să voteze. La tv-uri se vorbește în principal despre necesitatea purtării măștilor, se bate monedă pe asta de dimineața până seara de luni de zile, de parcă suntem cu toții o nație de bătuți în cap care nu putem înțelege una-alta. Masca este, în condițiile astea, un talisman extraordinar. Fiindu-ți frică din pricina apocalipsei Covid de la tv și crezând în calitățile salvatoare ale măștii, o porți și te simți în siguranță, în largul tău. Psihologic îți face bine, deși din punct de vedere medical este cel puțin ineficientă”, explică Alfred Bulai, care avertizează că socoteala de acasă a PNL s-ar putea să nu se potrivească deloc cu cea de la urne.

Vă prezentăm comentariile sociologului Alfred Bulai:

”Într-o astfel de perioadă, sondajele pot avea mari, mari erori, tocmai de aceea nu-s foarte relevante, vă spun asta ca sociolog. Pe de altă parte, fiecare partid arată sondajul pe care l-a comandat și care-l favorizează.

Marea necunoscută a acestui moment este care va fi prezența la vot. Dacă absenteismul va fi însemnat, prezența mică, PSD și candidații lui va beneficia din plin de asta, e clar. Din ce văd în jur, nu există niciun fel de entuziasm pentru campania electorală, pentru alegeri, însă nu se pot face predicții sigure despre care va fi, finalmente, prezența reală la urne.

PSD are o rețea de vot mai bună ca PNL, ori în cazul absenteismului rețelele își cresc importanța – mă refer aici, în principal, la nucleul dur al partidelor. În acest sens, PSD se bazează întotdeauna pe niște segmente, în special îmbătrânite, pe care le scoate întotdeauna la vot, ordonat și fără surprize.

Înțeleg că liderii PNL cred că este în interesul lor să fie prezentată apocaliptic situația pandemiei Covid-19, să bubuie pe la tv-uri scenarii și informații cât mai negre, și asta în mod premeditat, pe ideea că electoratul vârstnic, care de regulă votează cu PSD, se va teme să iasă din casă și să voteze. La tv-uri se vorbește în principal despre necesitatea purtării măștilor, se bate monedă pe asta de dimineața până seara de luni de zile, de parcă suntem cu toții o nație de bătuți în cap care nu putem înțelege una-alta. Masca este, în condițiile astea, un talisman extraordinar. Fiindu-ți frică din pricina apocalipsei Covid de la tv și crezând în calitățile salvatoare ale măștii, o porți și te simți în siguranță, în largul tău. Psihologic îți face bine, deși din punct de vedere medical este cel puțin ineficientă

E însă discutabil dacă această teorie a eminențelor cenușii din PNL – că votanții PSD vor fi afectați numeric de frica de Covid-19 – va avea efectele scontate: frica față de pandemie variază și, ceea ce-i evident, frica nu este dată de vreo orientare politică. Unii se tem, alții nu. Mi-a fost dat să văd și corporatiști un pic speriați de bombe cu mesajele astea apocaliptice de la tv și este posibil ca și lor, care n-ar fi votat cu PSD, să le fie teamă să se prezinte la urne.

E foarte greu de crezut că va fi generată o mare emoție politică sau de altă natură, care să-i scoată pe români masiv la vot. Dragnea e la pușcărie, PSD-iștii stau mai mult pitiți decât în fața camerelor de luat vederi, iar USR nu mai poate s-o țină langa cu ideea de ‹oameni noi›, fiindcă e cert că acolo nu mai e nimeni nou.

Să nu uităm că în condiții normale – deci, când nu se pune problema de Covid-19 – 80-90% dintre cetățenii intervievați susțin că vor vota cu siguranță, ceea ce știm prea bine că nu-i deloc adevărat”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.