Președinta Taiwanului atacă dur regimul comunist de la Beijing și anunță că sprijină în continuare protestele din Hong Kong


Președinta Taiwanului atacă dur regimul comunist de la Beijing și anunță că sprijină în continuare protestele din Hong Kong

Taiwanul va oferi locuitorilor din Hong Kong "sprijinul necesar", a declarat preşedinta Tsai Ing-wen, după reluarea protestelor în Hong Kong, de această dată împotriva legislaţiei nou propuse de Beijing privind securitate naţională, informează luni Reuters.

Taiwanul a devenit un refugiu pentru un număr mic, dar în creştere, de protestatari pro-democraţie care au fugit din Hong Kong, unde anul trecut au avut loc numeroase proteste, uneori violente.

Poliţia din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa miile de manifestanţi care au protestat duminică împotriva planului Beijingului de a impune noi prevederi legislative de securitate naţională în această regiune administrativă specială a Chinei.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook duminică seara, Tsai scrie că noua lege propusă de Beijing reprezintă o ameninţare serioasă pentru libertăţile şi independenţa judiciară din Hong Kong.

Gloanţele şi represiunea nu sunt un mod de a gestiona aspiraţiile de libertate şi democraţie ale oamenilor din Hong Kong, a adăugat ea.

"În faţa situaţiei în schimbare, comunitatea internaţională a întins în mod proactiv o mână de ajutor oamenilor din Hong Kong", a scris Tsai.

Taiwanul va "iniţia şi continua şi mai proactiv activităţi de susţinere relevante şi va oferi oamenilor din Hong Kong sprijinul necesar", a mai scris ea.

Taiwanul nu are o legislaţie privind refugiaţii care ar putea fi aplicată protestatarilor din Hong Kong care caută azil pe insulă. Cu toate acestea, legile sale promit să ajute cetăţenii din Hong Kong a căror siguranţă şi libertate sunt ameninţate din motive politice.

Protestele din Hong Kong se bucură de multă simpatie în Taiwan, iar sprijinul pentru protestatari din partea preşedintei Tsai şi a administraţia sale au înrăutăţit relaţia deja fragilă dintre Taipei şi Beijing.

Statele Unite, Australia, Regatul Unit, Canada şi alte ţări au transmis că sunt îngrijorate de noua legislaţie, considerată un punct de cotitură pentru Hong Kong - cel mai liber oraş din China şi unul din centrele financiare cele mai importante din lume. (sursa. Agerpres)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.