Nu am avut naivitatea să cred că pandemia va opri hoția, dar parcă e prea multă nerușinare în ceea ce se întâmplă în România acum.
Epidemia de coronavirus e dublată de o pandemie de corupție. Aproape că nu e achiziție publică de echipamente medicale unde să nu existe suspiciuni că o parte din bani ajung în buzunarele clientelei politice. Scandalul achiziției de măști, la preț dublu față de cel al pieței, prin intermediul unei firme care vindea țigări și alcool, a ajuns până și-n presa din SUA. Corupția din România este comparată de ziariștii americani cu cea din Bangladesh și Columbia.
În acest timp, nu pot să nu constat că DNA-ul, deși are o conducere nouă, stabilă, numită acum două luni, pare că a încetat să mai existe. Desigur, putem înțelege că restricțiile impuse pandemie au limitat capacitatea de investigație, dar prea nu se mai aude nimic dinspre această instituție. Dacă vă uitați pe comunicatele oficiale ale DNA, veți vedea că, în martie, nu s-a petrecut nimic, iar în aprilie a pescuit niște găinari.
Eu sper să nu ne întoarcem la perioada 2003-2004, când Parchetul Național Anticorupție (PNA) era condus de un ins care omorâse un om, lovindu-l cu mașina (dar colegii din Justiție au stabilit că mortul e vinovat), și care își limitase investigațiile la funcționari de rangul III, prinși cu câteva sute de lei la plic.
Nu există mai nici un dosar important vizând guvernarea Dragnea! Încă vreo câteva luni și PSD ne va râde în față. Ne va spune că, bazându-se pe dosarele alcătuite de procurorii anti-corupție, guvernarea din perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2019 a fost cea mai cinstită. Dar nu aceasta este problema cea mai mare, ci faptul că, știind că DNA-ul este în continuare nefuncțional, corupția va crește exponențial. Hoții vor vedea că nu au de ce să se teamă și vor fi tot mai îndrăzneți. Faptul că PNL e la guvernare nu-i defel o garanție că toți cei care gestionează resurse publice sunt cinstiți. Dimpotrivă! Eu nu am uitat trecutul uselist al multora partid și complicitatea lor, până în 2014 (și ulterior, dar mai discret...), la atacurile PSD împotriva statului de drept.
Dacă PNL dorește să se spele de aceste suspiciuni, dacă domnul Iohannis chiar crede în statul de drept și dacă domnul Predoiu vrea să facă uitat faptul că a fost ministru al Justiției și-n guvernul Tăriceanu, liberalii trebuie să relanseze activitatea DNA.
DNA trebuie să primească un buget dublu față de cel actual, să i se ofere un sediu adecvat, precum și posibilitatea de a angaja procurori și ofițeri de poliție judiciară. Legislația anti-DNA adoptată de banda Dragnea – Tudorel Toader trebuie modificată. Dacă majoritatea pesedistă blochează Parlamentul, se pot emite ordonanțe de urgență.
Dar, mai ales, conducerea DNA trebuie să demonstreze că are voința de a lupta cu hoții, așa cum a făcut doamna Kovesi. Dacă domnul Crin Bologa, noul șef al procurorilor anti-corupție, nu-și face curaj – îmi pare cam prea timid, deocamdată... - ministrul Justiției poate și este chiar obligat să-l schimbe.