Un deputat PNL reflectă o mare înfrângere pentru comuniștii chinezi: "Statul american Missouri a dat în judecată guvernul chinez! China a eşuat în planul său de a se prezenta drept salvatoarea Occidentului în contextul crizei COVID-19!"


Un deputat PNL reflectă o mare înfrângere pentru comuniștii chinezi: "Statul american Missouri a dat în judecată guvernul chinez! China a eşuat în planul său de a se prezenta drept salvatoarea Occidentului în contextul crizei COVID-19!"

Deputatul PNL Matei Dobrovie a declarat miercuri, pe Facebook, că strategia comuniștilor chinezi de a se prezenta pe post de salvatori ai lumii Occidentale a eșuat complet, mașinăria de propagandă fiind combătută puternic atât de la nivelul UE, cât și de la nivelul SUA

În acest sens, liberalul a prezentat două exemple sugestive: "Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borell, într-o declarație neașteptat de fermă, a respins propaganda chineză, arătând că lucrurile stau exact invers: încă din ianuarie, UE a trimis echipamente medicale de protecție pentru a ajuta autoritățile chineze care erau depășite de criza coronavirus. (...) Statul american Missouri a dat în judecată guvernul chinez, acuzând că ”autoritățile chineze au înșelat populația, au suprimat informații cruciale, au arestat avertizorii, au negat transmiterea virusului de la om la om în ciuda dovezilor contrare, au permis expunerea a milioane de oameni la virus și au stocat echipamentul de protecție, cauzând astfel o pandemie globală, care putea fi prevenită".

De asemenea, deputatul a reflectat ticăloșia propagandei comuniste din China: "Regimul comunist de la Beijing a condiționat furnizarea de măști și alte echipamente de protecție de îmbrățișarea propagandei privind modul minunat în care Xi Jinping a gestionat criza de către oficialii țărilor beneficiare.

Aceștia trebuiau să se tragă în poze cu binefăcătorii chinezi și să-și exprime public gratitudinea pentru ajutorul dat de aceștia. În paralel, China a continuat, prin ambasadele sale și în presă, să acuze țările occidentale că sunt incapabile să gestioneze pandemia de coronavirus și nu-și protejează cetățenii, ba chiar că i-ar lasa pe bătrâni să moară în azile".

Redăm declarația liberalului: 

"Strategia agresivă a Chinei prin care se prezenta ca model de succes în combaterea pandemiei și salvatoarea Occidentului s-a dovedit un EȘEC TOTAL, având chiar efectul opus.

În loc să repare imaginea țării, Partidul Comunist Chinez a trezit reacții de respingere a propagandei sale din partea SUA, Franței, Marii Britanii și chiar a unor state africane.

Regimul comunist de la Beijing a condiționat furnizarea de măști și alte echipamente de protecție de îmbrățișarea propagandei privind modul minunat în care Xi Jinping a gestionat criza de către oficialii țărilor beneficiare.

Aceștia trebuiau să se tragă în poze cu binefăcătorii chinezi și să-și exprime public gratitudinea pentru ajutorul dat de aceștia. În paralel, China a continuat, prin ambasadele sale și în presă, să acuze țările occidentale că sunt incapabile să gestioneze pandemia de coronavirus și nu-și protejează cetățenii, ba chiar că i-ar lasa pe bătrâni să moară în azile.

Nu a funcționat! Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borell, într-o declarație neașteptat de fermă, a respins propaganda chineză, arătând că lucrurile stau exact invers: încă din ianuarie, UE a trimis echipamente medicale de protecție pentru a ajuta autoritățile chineze care erau depășite de criza coronavirus. Acest fapt a fost trecut sub tăcere de europeni, la rugămintea chinezilor.

PCC în schimb a făcut din echipamentele furnizate, pe care mai multe țări le-au găsit inutile, neconforme și de proastă calitate, o armă în bătălia narativelor, cu o componentă geopolitică clară. A fost o încercare disperată de a scăpa de responsabilitatea pentru modul în care regimul a acționat la începutul epidemiei când a redus la tăcere pe avertizori, a ascuns magnitudinea acesteia și nu a permis accesul experților occidentali în Wuhan.

Evident această strategie a eșuat lamentabil. Țări precum Japonia iau acum în calcul să-și ajute companiile prin stimulente financiare să-și mute producția din China înapoi acasă. Iar statul american Missouri a dat în judecată guvernul chinez, acuzând că ”autoritățile chineze au înșelat populația, au suprimat informații cruciale, au arestat avertizorii, au negat transmiterea virusului de la om la om în ciuda dovezilor contrare, au permis expunerea a milioane de oameni la virus și au stocat echipamentul de protecție, cauzând astfel o pandemie globală, care putea fi prevenită”. Sunt acuzații grave și este un demers fără precedent, care va mai inspira și alte state să facă la fel.

În timp ce administrația Trump a început o investigație privind posibilitatea ca virusul să fi fost scăpat din Laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan, OMS condusă în continuare de tovarășul Tedros ne asigură că noul coronavirus este de origine animală și că nu este vorba despre o manipulare în laborator. Totuși Organizația nu are explicație pentru faptul cum a trecut acesta între specii și apoi la om. Putem să-I mai credem?".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.