Fostul procuror DNA Mircea Negulescu a vorbit în cadrul interviului acordat pentru Realitatea PLUS despre imixtiunile serviciilor în actul de justiție. În primă instanță, Negulescu a povestit despre un episod în care infractorul fugar Sebastian Ghiță, pe vremea când se mai afla în România, a avut o întâlnire cu un anume procuror Tudose, în care s-a pus în genunchi, sub stare de ebrietate, rugându-l să-l scape pe "Tataie" de pușcărie, adică pe Mircea Cosma, baronul PSD de Prahova condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, pentru fapte de corupție, sentință trimisă spre rejudecare de către un complet de la ÎCCJ.
Totodată, Negulescu a relatat că Florian Coldea, din postura de prim-adjunct al SRI, era un apropiat al infractorului Sebi Ghiță, chiar prieten, cei doi mergând în vacanțe în locuri precum Seychelles. Mai mult, fostul procuror DNA a menționat că într-o seară era prin Ploiești cu un angajat al lui Coldea, când cel din urmă menționat și-a sunat subordonatul pentru a-l trage la răspundere pentru faptul că Ghiță a dat declarații la DNA, deși a fost sfătuit să nu o facă.
Ca reacție, Mircea Negulescu a precizat că a cerut șefului său ierarhic să blocheze accesul la informații pentru respectivul subordonat al prim-adjunctului SRI, întrucât era deja vorba despre o presiune a serviciilor asupra justiției.
Jurnalist: Cum s-a întâmplat să se schimbe roata atât de mult încât un procuror (Negulescu) să fie acuzat de constituire de grup infracțional organizat?
Negulescu: Am avut niște colegi deosebiți la Prahova, care aveau legături foarte strânse cu domnii aceștia. Mă refer la domnul procuror Tudose, care acum este tânăr pensionar și care la un moment dat, dacă ar fi corect cu domnia sa, ar trebui să scoată declarația aia pe care a dat-o la judecătorul de drepturi și libertăți, când povestea cum noaptea, când treaz, când beat, venea domnul Ghiță la el și îi cădea în genunchi și îl ruga să-l scape pe "Tataie", fiind vorba despre Mircea Cosma. Dacă ați observat au fost în spațiul public la început niște înregistrări pe care le-a făcut în timp ce era procuror general al Curții de Apel, înregistrări făcute în biroul domniei sale. Mă înregistra pe mine și pe urmă trimitea înregistrările ca să mă denigreze.
Jurnalist: Mi-ați spus despre un telefon pe care l-ați primit de la Florian Coldea. La un moment dat v-a încurajat.
Negulescu: Da. M-a încurajat.
Jurnalist: E singura imixtiune pe care o știți a șefului adjunct al SRI?
Negulescu: La un moment dat eram în oraș cu un angajat al domniei sale care atunci lucra la Prahova și persoana respectivă a primit un telefon de la Coldea. Era 11 seara. Primul lucru care a întrebat a fost "de ce l-au chemat pe ăla acolo?". Era vorba despre Sebastian Ghiță.
Jurnalist: Șeful adjunct al SRI suna la șeful SRI Prahova să întrebe cum de DNA Ploiești l-a chemat pe Ghiță la DNA?
Negulescu: Da. Exact în ziua în care a dat singura declarație olografă pe care a dat-o. Ideea este că din discuția pe care a avut-o persoana respectivă am înțeles că Ghiță era sfătuit să nu dea nicio declarație.
Jurnalist: Practic, Coldea îl trăgea la răspundere...
Negulescu: Se informa.
Jurnalist: Vă aduceți aminte exact exprimarea pe care ați auzit-o?
Negulescu: Da. A zis "păi nu i-am spus să nu dea declarație?". Atunci l-am informat pe șeful meu ierarhic de la vremea respectivă și am hotărât să îi limităm accesul la informații domnului de la Prahova (din SRI).
Jurnalist: V-ați permis luxul ăsta?
Negulescu: Da. La un moment dat a fost și foarte încântat de lucrul acesta. Îmi povestea că cel puțin o dată la 2 săptămâni îl duc la poligraf la București. Era un stres pentru el că știe ceva. Prefera să nu știe nimic ca să poată să treacă poligraful.
Jurnalist: Ați fost în vreun concediu cu Florian Coldea?
Negulescu: Nu.
Jurnalist: Știți că Sebastian Ghiță a fost.
Negulescu: Știu. În Seychelles.
Jurnalist: Mă gândesc că o fi fost puțin prieteni.
Negulescu: La maniera să suni la ora 11 noaptea pe un șef al SRI Prahova și să-l întrebi de soarta unei persoane care era cercetată penal...
Jurnalist: S-a speriat (șeful SRI Prahova)? Era timorat după telefon.
Negulescu: Nu, dar am hotărât să nu mai furnizăm niciun fel de informații, să nu-i mai dăm acces la dosare. La un moment dat a venit și mi-a mulțumit că am procedat așa că la 2 săptămâni îl chemau la testul poligraf la București.
Jurnalist: V-a spus ce scop aveau acele teste poligraf?
Negulescu: Bănuiesc că să-i verifice sinceritatea cu privire la ce avea de relatat în legătură cu speța respectivă.
Jurnalist: Deci exista această linie de informări dinspre procurori către superiorii ierarhici?
Negulescu: Nu exista o linie, dar la un moment dat am beneficiat de suportul tehnic al lor și automat își dădeau seama unde suntem, ce facem, ce urmărim.
Jurnalist: Era un fel de presiune?
Negulescu: Da. Mi s-a părut că nu e în regulă. De asta l-am și informat pe șeful meu ce se întâmplă.
Jurnalist: Și de aceea și suspendarea relațiilor?
Negulescu: Nu a fost o suspendare a relațiilor, dar avea acces în discuțiile pe care le purtam la un anumit nivel de informații. Și atunci am preferat să nu-i mai dăm acces la informații.
Jurnalist: Cine era șeful dvs. la acel moment?
Negulescu: Domnul Onea.
Vedeți video: