Istoricul și publicistul Mădălin Hodor – cercetător acreditat al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) – demantelează, pe Facebook, dedesubturile insultătorului text emanat de Ambasada Federației Ruse, sinecură propagandistică putinistă care a găsit de cuviință să nege categoric numeroasele crime și atrocități săvârșite în România de Armata Roșie, după momentul 23 august 1944.
”Esența revizionismului istoric rus este reevaluarea figurii lui Stalin, curățat de toate crimele și prezentat strict ca marele conducator al Marelui Război Patriotic de Apărare a Patriei. Pentru cine observă ce se întâmplă în Rusia este ușor de observat pe cine servește această propagandă. Cine se vrea portretizat ca tătucul apărător al Mamei Rusii?”, întreabă Hodor.
Podul.ro vă prezintă considerațiile istoricului.
”1. Textul postat de Ambasada Federației Ruse este o provocare intenționată. A doua după cea cu donația de un euro pentru Cumințenia Pământului. Se are în vedere testarea reacțiilor.
2. Opera de falsificare a istoriei celui de Al Doilea Război Mondial este în plin avânt la Moscova. Ea este politica oficială de stat și este girată de Kremlin. Ceea ce s-a întâmplat este doar un episod.
3. Mijloacele de propagandă ruse țintesc cu predilecție subiecte incontestabile (crimele Armatei Roșii sunt amplu documentate) cu scopul de a le relativiza și dilua. Astfel se creează confuzie, apar discuții care parazitează subiectul și care nu au legătură directă. Exemplu: <și americanii au făcut crime> sau <dar pentru masacrarea civililor ruși cine răspunde?>.
4. Esența revizionismului istoric rus este reevaluarea figurii lui Stalin, curățat de toate crimele și prezentat strict ca marele conducator al Marelui Război Patriotic de Apărare a Patriei. Pentru cine observă ce se întâmplă în Rusia este ușor de observat pe cine servește această propagandă. Cine se vrea portretizat ca tătucul apărător al Mamei Rusii?
5. Nu trebuie uitat că Ambasada Federației Ruse nu este o gazetă de perete, ci face politica Federației Ruse”, scrie Mădălin Hodor.