Deputatul USR Claudiu Năsui a publicat luni un calcul care reflectă gaura bugetară produsă de pensiile speciale din 2016 până în prezent, fiind irosită suma de 34,3 miliarde de lei. În acest sens, deputatul a atras atenția că puteam construi 243 de spitale, la standarde înalte, cu suma invocată anterior, iar astfel am fi fost pregătiți inclusiv pentru epidemia COVID-19.
Amintim că președintele CCR, Valer Dorneanu, primește 2 pensii speciale: conform newsweek, acesta a încasat, în 2018, 322.000 de lei din pensia de magistrat și 74.000 de lei din cea de fost parlamentar. Totodată, reiterăm că Gheorghe Bălășoiu este românul care încasează cea mai mare pensie, într-un cuantum de 73.890 de lei, adică peste 15.000 de euro lunar. 7.189 de lei sunt opriţi ca impozit. Aşadar, cel mai bine plătit pensionar din România primește în mână, lunar, 66.701 lei.
Deputatul Claudiu Năsui, pe Facebook: "Tot despre pensii speciale și priorități. Știți cât a cheltuit statul român în ultimii 4 ani cu pensii speciale? 34.3 miliarde de lei.
Cifrele astea sunt așa mari încât nu ne spun nimic. Ca să înțelegem cât de mare e suma, hai să vedem câte spitale am fi putut avea în ultimii 4 ani dacă, în loc de pensii speciale, construiam spitale? Hai să facem un calcul simplu.
Spitalul construit de asociația privată Dăruiește Viață, finanțată din donații 100% private, costă 26 de milioane de euro. La stat, același spital ar fi costat probabil de zece ori mai mult, fără exagerare. Dar nu acesta e subiectul acum. 26 de milioane de euro cu tot cu echipamente. 16 milioane pentru construcția clădirii efective și încă 10 milioane pentru echipamente.
Un fost ministru al sănătății, deranjat de faptul că inițiativa privată arată în ce hal de prost este statul, a vrut să naționalizeze banii asociației. Banii din donații. Sub pretext că la stat vor fi cheltuiți mai bine și nu vor fi furați, că avem legislație de achiziții publice. La privat cine știe cum sunt folosiți banii? Nu mai bine îi ia statul pe toți? Culmea e că exact acea doamnă ministru a fost prinsă în flagrant luând mită și este sub cercetare penală.
Dar să revenim. 26 de milioane de euro este costul real al unui spital dacă îl face cineva care este interesat să țină costurile sub control. Dar pentru calculul nostru, haideți să fim prudenți și să punem mai mult. Haideți să nu spunem 26 de milioane. Hai să rotunjim cifra la 30 de milioane. Să zicem că mai sunt costuri neprevăzute, sau că cumpărăm aparatură mai modernă (deși înțeleg că spitalul Dăruiește Viață va avea cele mai moderne echipamente). Hai să zicem 30 de milioane, să fim prudenți.
Cu banii pe pensii speciale în doar ultimii 4 ani de zile, puteam construi în România 243 de spitale noi nouțe, la standarde înalte.
În România sunt 319 municipii și orașe. Nu toate au spital. Și multe au spitale învechite și chiar insalubre. Multe și-ar fi putut, de exemplu, schimba total spitalul cu unul nou nouț.
Ce ar fi fost dacă, în ultimii 4 ani statul nu ne-ar fi dat banii pe pensii speciale, ci pe spitale?
Am fi intrat în epidemia aceasta cu 243 de spitale noi și dotate. Da, tot ar fi fost greu. Da, tot am fi avut epidemie. Dar măcar am fi avut o infrastructură de sănătate puternică care să ne ajute să trecem cu bine prin criza aceasta.
Dacă doar statul ar fi avut alte priorități. Din păcate istoria nu se scrie cu „dacă”. Și istoria ne-am scris-o singuri, mai ales cea din ultimii 4 ani. În acești ani, statul nostru nu doar că nu a desființat pensiile speciale, ba chiar le-a crescut.
Cu ce ne-au ajutat în această criză zecile de miliarde de lei date pe pensii speciale? Tragica ironie este că virusul nu-i va cruța nici pe cei care primesc pensie specială. Cu cei îi va ajuta pensia în fața virusului? Nu era mai bine chiar și pentru ei să construim spitale în care să se trateze și ei când va fi nevoie?
#VremSpitaleNuPensiiSpeciale".