O analiză a publicației americane New York Times arată cum practicile comuniste de impunere a cenzurii au afectat grav lupta cu noul coronavirus care se răspândește cu repeziciune în China.
Pe data de 30 decembrie, medicul chinez Li Wenliang, care lucrează la un spital din orașul Wuhan, își avertiza studenții pe aplicația WeChat (echivalentul Whatsapp în China, supravegheat drastic de către guvernul comunist chinez) de o carantină în secția de Urgențe a spitalului în care lucrează.
Li a explicat că, potrivit rezultatelor unui test, era vorba de un coronavirus - o familie mare de viruși care include și virusul SARS, conform informațiilor CNN.
De altfel, amintirea virusului SARS încă este vie în China, după ce sute de persoane au murit în timpul epidemiei din 2003, fapt ascuns pe cât posibil de guvern.
"Am vrut să le reamintesc colegilor mei de facultate să fie atenți", a spus Li.
Li Wenliang le-a spus prietenilor săi să își avertizeze discret cunoscuții. La câteva ore, mesajul său s-a viralizat pe internet, iar numele lui nu a fost șters din mesaj: "Când am văzut mesajul circulând online mi-am dat seama că lucrurile au scăpat de sub control și că probabil voi fi pedepsit", a povestit acesta.
Mai mult, după ce a fost forțat de poliția regimului comunist chinez să semneze o declarație conform căreia a răspândit zvonuri false, la data de 1 februarie el însuși a contractat virusul.
Modul în care Guvernul chinez a ales să gestioneze etapa incipientă a epidemiei, alegând să secretizeze totul în loc să confrunte în mod deschis criza, a permis virusului să se răspândească rapid, conform jurnaliștilor de la The New York Times.
Între timp, autorităţile au făcut toate eforturile să reducă la tăcere medicii şi alte persoane care au încercat să avertizeze publicul. Pe cale de consecință, cei 11 milioane de locuitori ai metropolei Wuhan au fost incapabili să ia măsuri de protecție în timp util din cauză că nu au fost informaţi când trebuia.
Ca urmare, din cauza cenzurii și autoritarismului președintelui comunist chinez Xi-Jinping, coronavirusul a ajuns o problemă de nivel global. Cel puțin 425 de persoane au murit ca urmare a infecției cu noul coronavirus în China, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 20.438, conform bilanțului publicat marți dimineață de autoritățile medicale de la Beijing, transmite Mediafax.