VIDEO Marea Britanie părăsește oficial UE după ce Parlamentul European a ratificat acordul de retragere. Finalul emoționant al Brexit-ului


VIDEO Marea Britanie părăsește oficial UE după ce Parlamentul European a ratificat acordul de retragere. Finalul emoționant al Brexit-ului

Parlamentul European a ratificat, miercuri seară la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, informează Agerpres.

Documentul a fost aprobat cu 621 voturi pentru, 49 voturi împotrivă şi 13 abţineri, ceea ce înseamnă că este întrunită majoritatea simplă a voturilor exprimate (conform articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană).

Pentru a intra în vigoare, acordul de retragere dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit mai trebuie să fie supus unui vot final (cu majoritate calificată) în Consiliul European.

Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, la care a aderat în 1973, vineri, 31 ianuarie, la miezul nopţii, ora Bruxellesului (23:00 GMT, ora 1:00, ora României), atunci când drapelul acestei ţări va fi retras din instituţiile Uniunii Europene. 

După ce Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană eurodeputații au oferit un moment rar de unitate și de marcare a Brexit-ului: aceștia s-au ridicat în picioare și s-au ținut de mână timp de câteva minute în care au fredonat versurile cântecului Auld Lang Syne.

În acest timp, europarlamentarii s-au îmbrățișat și au fluturat fulare inscripționate cu culorile Uniunii Europene.

”Auld Lang Syne” este o poezie în limba scoțiană scrisă de Robert Burns în 1788 și pusă în tonul unei melodii populare tradiționale. Este bine cunoscută în multe țări, în special în lumea de anglo-saxonă, fiind utilizată tradițional în momente de rămas bun de la vechiul an, la miezul nopții de Revelion. De asemenea, ea este cântată și la înmormântări, absolviri și la momente de adio care încheie anumite etape.

După vot, preşedintele Parlamentului European David Sassoli a declarat că europarlamentarii sunt profund întristaşi să vadă că Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană.

Adresându-se europarlamentarilor britanici, el a spus: ”Apreciem sincer toată munca voastră din ultimii ani. Părăsiţi UE, dar veţi fi în continuare parte a Europei”.

Vezi video mai jos:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.