PNL oscilează în aceste momente între a-l demite pe Raed Arafat din funcția de secretar de stat și a-l păstra, de teama unor proteste, conform surselor Adevărul.
Cei din PNL care susțin schimbarea lui Arafat spun, printre altele, că o astfel de acțiune ar aduce un plus electoral în 2020, în timp ce celorlalți liberali le este teamă că susţinătorii PSD ar mobiliza proteste împotriva Guvernului Orban dacă Arafat ar fi destituit. „Să nu uităm că Arafat a mai dat jos un Guvern. Iar mulţi dintre cei care azi vor să-l schimbe, atunci erau în stradă în favoarea lui Arafat şi împotriva lui Băsescu“.
Radu Zamfir, medicul care a supravieţuit accidentului aviatic din Apuseni, este favorit pentru a-l înlocui pe Raed Arafat în fruntea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Radu Zamfir mai este în prezent și consilier onorific al ministrului de Interne, Marcel Vela.
Radu Zamfir este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică și deține o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan. Mai mult, Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, recum “Educația medicilor în domeniul translantulu” și “Dezvoltarea competențelor în transplant”.
De-a lungul carierei sale dedicate activității de transplant, Radu Zamfir a primit mai multe distincții, printre care și o Diplomă de excelență pentru contribuția deosebită și implicarea în dezvoltarea activității de transplant hepatic în România.
De asemenea, medicul a fost numit la începutul lunii martie în funcţia de şef al Agenţiei Naţionale de Transplant de Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătăţii. De când a venit la șefia ANT, progresele au fost vizibile, conform datelor prezentate de evz:
2019: Transplanul, în cifre
Până în luna martie:
– 4 donatori reali şi 26 identificări donatori potenţiali;
– 3 transplanturi ficat de la donator în moarte cerebrală şi 1 de la donator viu;
– 8 transplanturi renale de la donator în moarte cerebrală şi 9 de la donator viu;
– 0 transplant cord;
– 0 transplant plămân;
– 1 autorizaţie export cord către Eurotransplant.
Din luna martie, când a avut loc schimbarea managementului instituţiei, activitatea ANT s-a dezvoltat într-un ritm constat şi permanent, având în aceste luni următoarele realizări:
– 85 donatori reali şi 181 identificări donatori potenţiali aflaţi în moarte cerebrală;
– 67 transplanturi ficat de la donator în moarte cerebrală şi 7 de la donator viu;
– 154 transplanturi rinichi de la donator în moarte cerebrală şi 52 de la donator viu;
– 6 transplanturi cord;
– 3 transplanturi plămân;
– 1 autorizaţie export ficat către Eurotransplant;
– 6 autorizaţii export cord către Eurotransplant;
– 4 autorizaţii export plămâni către Eurotransplant.