Bilanț 2019


Bilanț 2019

Ca să înțelegem mai exact, trebuie să ne gîndim unde ne aflam anul pe vremea asta. O societate timorată, o lume în depresie, un scepticism pronunțat. Asta în iarna trecută. PSD era în plină ofensivă dorind să facă praf justiția. De fapt să și-o subordoneze ca să poată liderii partidului jefui în voie, nepedepsiți. Statul devenise o pușculiță pentru Dragnea și cîțiva din anturaj. Șefa guvernului, VV Dancilă, depășea ca antipatie chiar și pe Elena Ceaușescu – prin aroganță, minciuni, incapacitate cronică. Cel mai mare talent al respectivei era să ne facă să ne simțim prost. Să ne piară cheful. Gafele ei au rămas antologice. Ne întrebam cum să fim conduși de un personaj de o asemenea joasă calitate! Antiselecția pe care o practicase PCR făcea ravagii și în 2016/19. Ajunsesem o țară în derivă. Pe plan extern, Dragnea&Co făceau eforturi mari să ne împingă la marginea UE și NATO și să ne apropie de Ankara și Moscova. Dragnea voia – ca și Ceaușescu – o „democrație originală” și refuza tiparul Occidental. Shadow-democracy, o fațadă democratică, bună pentru export, dar în realitate o dictatură a clanurilor mafiote bazată pe corupție și pe exploatarea la sînge a 20 de milioane de români.

Anul 2019 a fost însă diferit. Juma/juma. O resurecție a societății, a societații civile mai ales, a dus la victoria zdrobitoare în alegerile europarlamentare și la referendumul din 26 mai a forțelor anti-PSD. Ele au dorit domnia legii și stat de drept. PSD – după trei ani de guvernare abuzivă – s-a făcut praf. S-a văzut limpede că electoratul respingea frontal acest partid care tîrîse țara într-o direcție nedorită. Discursul anti-european ținut de Dragnea&Tăriceanu cu insistență a costat scump. Societatea românească a dat un semnal puternic că dorește cu totul altceva și anume – Occident –, acolo unde 4 milioane de români muncesc deja pentru o pîine pe care nu o găsesc acasă.

A doua zi, 27 mai, PSD a primit o altă lovitură – Liviu Dragnea a fost judecat, condamnat definitiv la 3 ani și jumătate și încarcerat la Rahova. Trist final pentru cineva care ne-a asigurat că nu dorește să iasă ca un prost din carieră și viață! Exact așa a terminat. Paranoia, aroganța, setea de putere l-au costat mai mult decît face. PSD s-a trezit fără liderul lui atotputernic și s-a dovedit că nu era pregătit pentru epoca post-Dragnea. VVDăncilă a preluat frîiele. Criză de timp și oameni. Dăncilă s-a dovedit o soluție extrem de proastă. Prestația ei a acoperit de ridicol pe ea dar și acest PSD care a avut și lideri de o factură mai bună (Năstase, Geoană).

Nu numai niște lideri de slabă calitate au prăbușit partidul, așa cum se crede. Faptul esențial în acest proces este acela că PSD a pierdut o mare parte din electoratul pe care îl avea în 1990. Cauza – structura socială a României este cu totul alta azi, după 30 de ani. Electoratul captiv PSD (84% a votat în 1990 cu Iliescu ) s-a rarefiat dramatic. Liderii PSD nu mai știu pe cine contează. Proletariatul urban, odată cu dispariția industriei, a scăzut numericește, pînă la limită. 

Electoratul rural – semianalfabet, sărac, îmbătrînit – pe care se bazează PSD (cca 2 milioane la ultimele alegeri) nu reprezintă viitorul. Și atunci!? Viitorul se anunță pentru PSD extrem de incert. Anul 2020 va fi pentru PSD tot un an la eșecurilor, la fel ca 2019. Firește, dacă Iohannis & Orban nu comit greșeli grave…

În toamna lui 2019 PNL a reușit o mișcare de forță, strîngînd semnăturile necesare pentru o moțiune de cenzură. Apoi a dărîmat detestatul guvern condus de VVDăncila – lucru la care nu se aștepta mai nimeni. PSD, intrat în defensivă totală după 26/7 mai, nu a reusit să se adune ca să opună rezistență mișcării energice a Opoziției. Ludovic Orban – care în 2018 era contestat în PNL de mai toate facțiunile – a devenit peste noapte omul forte de la București. Șeful celui mai puternic partid și șef de guvern. Poziția sa s-a întărit și mai mult după cîștigarea alegerilor prezidențiale de candidatul propriu – Klaus Iohannis – cu mașinăria de vot a PNL. Acest tandem – Iohannis & Orban este azi cea mai puternică forță politică și așa va rămîne și în 2020. PNL e marele favorit al alegerilor locale și parlamentare.

Pe scurt – anul 2019 a fost anul de turnură, the turning point. Atmosfera realmente s-a schimbat. Putem privi ceva mai încrezători spre viitorul apropiat măcar, daca nu și mai departe.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.