Alertă mondială! Cazuri de boli grave, despre care se credea că au fost eradicate, au reapărut în mai multe zone din Asia


  • ACP
  • Dec 9, 2019 14:05
  • 3932
Alertă mondială! Cazuri de boli grave, despre care se credea că au fost eradicate, au reapărut în mai multe zone din Asia

Nu sunt multe zile trecute de când au fost raportate câteva cazuri de ciumă în China. Atunci, către sfârșitul lunii noiembrie, doi pacienți infectați cu înfiorătoarea boală, despre care se credea că a dispărut definitiv după ce a ucis în câteva rânduri bună parte din populația planetei, au fost aduși la Bejing dintr-o provincie învecinată cu Mongolia. Autoritățile din China nu au mai raportat decât un singur caz de ciumă după primele două, dar chiar dacă e posibil să fi fost și alți chinezi infectați despre care autoritățile nu au declarat nimic pentru presă, e greu de crezut că guvernul de la Beijing nu a făcut ce e necesar pentru oprirea răspândirii bolii. (citiți AICI mai multe detalii)

Acum, pe 8 decembrie, altă boală contagioasă gravă, despre care se credea că ar dispărut definitiv, reapare în Asia în mai multe locuri. Un înalt oficial din Malaezia a declarat duminică presei că un băiat de trei luni din Tuaran, insula Borneo, a ieșit pozitiv la testul pentru poliomielită. Copilul fusese internat la urgență cu o stare de slăbiciune musculară și febră, iar acum este sub tratament, având nevoie de asistență pentru a putea respira. Tulpina de poliomielita descoperită la analize are caracteristicile genetice ale virusului descoperit în Filipine, în septembrie, la alți doi copii.

Filipine, ca și Malaezia, a fost declarată țară liberă de poliomielită în 2000. Ultimul caz cunoscut de poliomielita din Filipine a fost în 1993, în nordul insulei Borneo, iar în Malaezia în 1992. În momentul de față numai trei din cinci copii din Filipine sunt vaccinați împotriva poliomielitei, dar autoritățile s-au arătat încrezătoare că pot eradica boala din țară. (citiți AICI mai multe detalii)

În zona din Malaezia de unde a fost adus băiețelul infectat, unde trăiesc 199 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani, 23 dintre ei nu au vaccinul împotriva poliomielitei făcut. (citiți mai multe detalii AICI

Noor Hisham, înalt oficial din Malaezia, a dat asigurări că regiunea Borneo este monitorizată strict și că vor fi vaccinați împotriva poliomilitei toți copiii de acolo.

Deocamdată cazurile de boli despre care se credea că au fost eradicate au reapărut numai în zonele izolate din Asia, dar dacă acestea vor atinge și marile centre urbane, pericolul răspândirii rapide în alte părți ale lumii e imens.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.