PSD pregătește un nou tun pe ascuns. Un proiect de lege care prelungește mandatul primarilor la 5 ani a trecut tacit prin Camera Deputaților


PSD pregătește un nou tun pe ascuns. Un proiect de lege care prelungește mandatul primarilor la 5 ani a trecut tacit prin Camera Deputaților

Un proiect de lege inițiat de senatoarea PSD Siminica Mirea, care prevede ca primarii, consilierii locali și consilierii județeni să aibă mandat de 5 ani, a fost adoptat tacit de Camera Deputaților.

Proiectul  a fost semnat de 41 de parlamentari PSD printre care se află și Florin Iordache, Șerban Nicolae, Paul Stănescu, Liviu Marian Pop, Eugen Teodorovici, Mihai Fifor și Ecaterina Andronescu.

Legea lui Mirea a trecut tacit de Camera Deputaților după ce termenul constituțional pentru dezbatere a expirat în 21 noiembrie, potrivit Olt Alert.

Siminica Mirea susține că perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în actualul context birocratic, realizarea proiectelor asumate în fața alegătorilor de aleși.

„Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade și în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor județenei, se susține fără echivoc, creează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligațiilor asumate. Există situații cu această perioadă de mandat, întâlnite și la nivelul altor state, membre ale Uniunii Europene.

Majoritatea proiectelor cu finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinci ani. Este greu ca o noua echipă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes, prin măsuri potrivite, proiectul aflat în derulare”, afirmă Siminica Mirea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.