O poveste japoneză aparent complicată a zilelor noastre este cea numită ”papa katsu” – adică oferirea de servicii de escorting pentru maturi de către tinere sau tineri, elevi ori studenți care au nevoie de bani.
Bărbații care cumpără serviciile se simt ajunși pe o poziție superioară când se află în compania tinerelor, problemele familiilor de acasă sunt degrabă uitate, au posibilitatea de a se comporta ca niște ”mentori”, iar tot ce au de făcut e să ofere niște sume de care se pot lipsi relativ ușor, dar care sunt de mare folos pentru cei care oferă serviciile.
Un serial care a fost difuzat în 2017 a consacrat expresia ”papa katsu” în Japonia, personajele principale fiind Anri Akama, o studentă de 20 de ani care se lupta să nu ajungă pe drumuri, pentru asta ieșind cu bărbați mult mai mari decât ea, care îi ofereau bani pentru o companie platonică, până când îl cunoaște pe el, specialul Wataru Kuriyama, de 45 de ani, de care se îndrăgostește și în compania căruia are o relație, până la urmă.
Pare a fi cu totul altceva decât ceea ce se întâmpla în anii '90, când eleve ori studente își ofereau direct serviciile sexuale unor ”oyaji”, adică tot unor bărbați mult mai mari decât ele. O altă diferența este că acum se folosesc aplicațiile pe internet pentru ca tinerele ori maturii să își găsească partenerii pentru relația ”papa katsu”.
Asta e povestea, regia. Însă realitatea este că în multe cazuri e vorba pur și simplu de prostituție juvenilă, iar câteodată se ajunge la abuzuri sau violuri.
Poliția japoneză nu putea investiga eficient cazurile ”papa katsu”, în care se ofereau de fapt servicii sexuale de către minori decât folosind agenți acoperiți care să pretindă a fi unii dintre acei bărbați care oferă bani pentru sex copiilor, ceea ce presupunea mult personal și mult timp investite în anchetele de acest fel.
Cotidianul japonez Asahi Shinbun prezintă într-un articol din 14 octombrie o soluție găsită de poliția japoneză pentru a lupta împotriva acestei activități puțin spus periculoase – postările din social media ale minorilor din grupuri de risc cunoscute sunt supravegheate de studenți din câteva asociații care lupta pentru prevenirea prostituției juvenile și a altor activități infracționale apropiate de această.
Cei 70 de membri ai asociațiilor de studenți și-au început activitatea în iunie, lucrând prin rotație, iar rezultatele nu au întârziat să apară: 103 eleve și studente (alături de mai mulți adulți) au primit avertismente din partea poliției, iar conturile de Twitter le-au fost suspendate.
Pe lângă supraveghere și sancțiuni, elevii și studenții identificați că își oferă serviciile pentru ”papa katsu” primesc și asistență psihologică.
Poliția japoneză a început să lucreze cu ajutorul asociațiilor de studenți din octombrie 2018, având în vedere faptul că aceștia se descurcă mult mai bine pe rețelele de social media decât agenții de poliție și cunosc mult mai bine ce se întâmplă în lumea virtuală – mai multe detalii AICI.
Modul în care poliția japoneză se implică cu obiectivul de a preveni o activitate periculoasă în care sunt implicați minorii e la o distanță imensă de ceea ce se întâmplă în România, unde doar după săvârșirea unor crime bestiale presiunea opiniei publice începe să miște autoritățile. Adevărul este că România are o problemă imensă cu prostituția juvenilă, problemă pe care autoritățile abilitate o tratează cu o indiferență criminală, dovadă lipsa proiectelor în acest sens – pentru ca totul să fie grotesc de anapoda, singurul care mai amintește public această problemă este sinistrul și nefrecventabilul sincurst Alexandru Cupănașu, unchiul care se cațără pe cadavrul propriei nepoate pentru a candida la Cotroceni.