Despotul Erdogan, șantaj la UE: „Deschidem porțile și trimitem 3,6 milioane de refugiați căre voi”. Care este ultimul bilanț al invaziei turce


Despotul Erdogan, șantaj la UE: „Deschidem porțile și trimitem 3,6 milioane de refugiați căre voi”. Care este ultimul bilanț al invaziei turce

Iritat de atitudinea și criticile Uniunii Europene în privința ofensivei militare turce declanșate contra kurzilor din nordul Siriei, catalogată de Vest drept invazie care va atrage după sine o serie sancțiuni, președintele dictator Recep Tayyp Erdogan a răbufnit șantajând din nou cu cele peste 3,6 milioane de refugiați sirieni de pe teritoriul Turciei. Atitudinea liderului de la Ankara este cu atât mai condamnabilă cu cât UE a plătit Turciei sume uriașe pentru gestionarea problemei refugiaților. Într-un raport al Curții de Conturi Europene se vorbea de aproximativ trei miliarde de euro până în 2018. Detalii AICI (raportul e în limba română). În 2019, UE estima ca va aloca Turciei pentru aceeași problemă două miliarde de euro.

„Ascultă, Uniunea Europeană! Nu poţi eticheta operaţiunea noastră drept o invazie”, a declarat Erdogan la Ankara, citat de agerpres.ro.

„Atunci vom deschide porţile şi vom trimite 3,6 milioane de refugiaţi', a continuat preşedintele turc, insistând că operaţiunea militară din Siria are ca obiectiv doar „eliminarea terorii”.

Erdogan a mai afirmat că forţele armate turce 'au neutralizat' 109 'terorişti' în a doua zi a ofensivei lor la est de Eufrat.

Turcia vrea să evite crearea unui „stat terorist” de-a lungul frontierei sale, a declarat preşedintele, referindu-se la miliţia kurdă care controlează zone întinse din nord-estul Siriei.

„Vom distruge ce a mai rămas din ei”, a mai spus Erdogan, cerându-le luptătorilor kurzi să predea armele.

Turcia a lansat miercuri o ofensivă împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), aliată a occidentalilor în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamis, suscitând un val de critici internaţionale şi ameninţarea unor sancţiuni americane.

În 48 de ore, armata lui a făcut 40 de victime, inclusiv 10 civili. Atacurile au loc în zonele marcate cu galben în harta de mai jos: 

„Suntem în Sere Kaniya, s-au auzit mai multe explozii. Avioane au fost văzute deasupra orașului. Vedem că oamenii pleacă”, a relatat un martor ocular filmând la fața locului.

Bombele armatei turce au căzut în mai multe localități de la granița dintre Turcia și Siria, peste poziții strategice ale militanților kurzi, considerați inamici de regimul de la Ankara.

După ce i-a lăsat cale liberă spre atacuri, președintele Statelor Unite îl amenință pe Erdogan că dacă exagerează cu bombardamentele, îi distruge economia.

„Vom vedea, vom vedea ce face. Poate să o facă într-o manieră delicată sau într-o manieră agresivă. Dacă nu este corect, va plăti un preț economic foarte mare. Îi voi distruge economia, dacă se va întâmpla asta. Am făcut-o și în chestiunea cu pastorul Brunson. Sunt sigur și sper că se va comporta rațional”, a spus președintele Donald Trump.

Deocamdată, Washingtonul consideră că ofensiva Turciei împotriva forţelor kurde în Siria nu a încălcat linia roşie trasată de Donald Trump, a afirmat joi un înalt resonsabil american, citat de AFP, relatează Agerpres. Întrebat despre definirea acestei linii roşii, acest oficial din Departamentul de Stat al SUA a explicat că aceasta ar preuspune o „epurare etnică”, precum şi „lovituri aeriene sau terestre la întâmplare împotriva populaţiei civile”.

Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut joi Turciei să înceteze acţiunea sa militară unilaterală în Siria, într-o declaraţie dată publicităţii la finalul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a acestui for. În acest stadiu, cele cinci ţări europene - Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia - nu au reuşit să atragă adeziunea partenerilor lor din Consiliul de Securitate pentru declaraţia lor, potrivit unor diplomaţi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.