Cazurile de violuri și abuzuri sexuale din școlile islamice din Turcia nu mai pot fi ținute ascunse de cenzura lui Erdogan


  • ACP
  • Sep 16, 2019 17:09
  • 2821
Cazurile de violuri și abuzuri sexuale din școlile islamice din Turcia nu mai pot fi ținute ascunse de cenzura lui Erdogan

Presa din Turcia suportă o presiune fantastică din partea regimului Erdogan. Încă de la începutul venirii acestuia la conducerea statului, întâi ca premier, apoi ca președinte, au fost închiși de-a lungul timpului o mulțime de jurnaliști incomozi, publicațiile unde lucrau aceștia fiind de multe ori lichidate.

Autocenzura generală rezultată de pe urma prigoanei săvârșite de oamenii lui Erdogan, care a afectat toată presă turcă, a făcut să scape foarte rar câte o informație ce nu le-a convenit guvernanților de la Ankara, cum a fost în cazul repetatelor abuzuri sexuale din școlile islamice finanțate de stat. Chiar în condițiile astea, publicația online independenta "Ahval" a prezentat pe 17 septembrie o serie de cazuri de abuzuri sexuale săvârșite în anii din urmă (sursa: AICI), în special în școlile islamice "Imam Hatip" care cooperează cu autoritatea islamică de stat și sunt aflate în grijă partidului de guvernământ AKP, ce a avut între priorități și înmulțirea acestor instituții de învățământ în toată Turcia. 

Acum însă sunt prezentate în publicația independentă informații despre violarea unei eleve de 17 ani, de către profesorul ei, în anul 2014, ce au fost cenzurate de autorități, precum și relatarea despre violul săvârșit de imamul moscheii Otpazari din Afyon în vestul Turciei, căruia i-au căzut victime doi elevi, în vârstă de 7 și 9 ani, în august 2015. Cu numai o lună mai devreme, în iulie, fusese arestat un imam în vârstă de 52 de ani, pentru abuzarea sexuală a trei fete aflate la o școală coranică de vară.

Un alt caz în care presa turcă a fost obligată să nu difuzeze nimic a fost procesul din noiembrie 2017 al unui instructor de la școala coranică din Beypazarı, din centrul țării, care a fost acuzat că a abuzat sexual un elev de al său, cu câțiva ani în urmă.

Mult mai grav este însă cazul unui profesor în vârstă de 54 de ani, membru de seama al Fundației Islamiste Ensar, care a abuzat sexual în mod repetat elevi de școală secundară, între 2012 și 2016. Copiii aveau între 10 și 12 ani când au fost abuzați, dar asta nu a oprit statul să acorde subvenții generoase Fundației Ensar, chiar dacă în dormitoarele acestora s-au petrecut fapte înfiorătoare. Despre acest abuz s-a aflat din informațiile răspândite pe Twitter, pentru că presă turcă a evitat să relateze cazul petrecut la o fundație cunoscută pentru legăturile strânse pe care le are cu partidul de guvernământ AKP și cu Erdogan însuși.

Publicația Ahval estimează că aproximativ 90% din entitățile media rămase în Turcia sunt deținute de afaceriști care au legături strânse cu guvernanții, iar cele independente au făcut față amenințărilor și intimidărilor venite din partea oamenilor regimului. În condițiile astea, e foarte greu de aflat cu exactitate câte cazuri de abuzuri sexuale au loc în internatele școlilor islamice susținute de statul turc, dar e din ce în ce mai clar că lucrurile stau foarte rău acolo, în ceea ce privește siguranța elevilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.