Dezastrul din economie: România are cea mai mare scădere a producției industriale din Uniunea Europeană


Dezastrul din economie: România are cea mai mare scădere a producției industriale din Uniunea Europeană

Cifre dezastruoase pentru economia țării noastre. România a înregistrat cel mai mare declin al producției industriale din Uniunea Europeană în luna iulie, arată datele Eurostat publicate joi. Producția industrială din România a scăzut cu 3,3% în termeni ajustați sezonier comparativ cu luna iunie, față de un declin de doar 0,1% la nivelul UE. Estonia a consemnat a doua mare scădere lunară, de 2,9%, urmată de Letonia (-2,1%) și Grecia (-1,8%). Economiștii estimau o scădere de 2,7% a producției industriale românești în iulie față de aceeași lună a anului trecut.

Raportat la perioada similară din 2018, producția industrială a României a scăzut cu 5,2% în luna iulie, al treilea cel mai abrupt declin în rândul statelor UE, după Estonia (-5,4%) și Germania (-5,3%). Astfel, industria românească a scăzut pentru a treia lună consecutiv, în iulie, ba chiar și-a amplificat declinul, pe fondul scăderii cererii externe, iar unele sectoare se confruntă cu presiuni pe partea de costuri, după creșterile salariale din ultimii ani.

„Similar cu lunile anterioare, există o slăbiciune în industria manufacturieră. Producția industrială mai mică din Europa, în special din Germania, afectează sectoarele locale integrate în lanțurile europene de producție, precum cele de mașini și echipamente, autovehicule, produse electronice și optice”, scrie Eugen Sinca, analist la BCR, potrivit profit.ro.

Mineritul a scăzut cu 7,4% în termeni anuali, energia cu 4,7% și industria prelucrătoare cu 4,4%, a treia lună de scădere consecutivă.

Producția UE a scăzut în ritm anual cu 1,2% în iulie, mai lent decât declinul de 2% consemnat în zona euro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.