Un proiect de președinte: Reunificarea României cu Basarabia


Un proiect de președinte: Reunificarea României cu Basarabia

Eu cred că Unirea cu Basarabia este cel mai frumos obiectiv pe care România poate și trebuie să îl aibă, în următorii ani. Suntem în NATO, suntem membri ai UE, așa că următorul obiectiv politic major al acestei țări trebuie să fie readucerea Basarabiei în interiorul granițelor României.

Sunt antreprenor și cred că asta mă face o persoană pragmatică, nu un idealist rupt de realitate. Am mai explicat că știu și înțeleg uriașele dificultăți care stau în calea acestei Uniri. Dificultăți politice și economice care, la o primă evaluare, par de netrecut. Dar asta nu mă descurajează. Eu cred că un politician vizionar – așa cum a fost Ronald Reagan, așa cum a fost Iuliu Maniu – găsește drumul care trebuie urmat și are curaj să meargă pe el, oricât ar fi de dificil. Când ești doar o mediocritate lașă, nu reușești decât să găsești scuze.

Fiind, deci, convins că readucerea Basarabiei la patria-mamă este posibilă, le cer tuturor candidaților la funcția de președinte al României să răspundă la următoarele întrebări:

1) Doriți reunificarea Basarabiei cu România?

2) Dacă răspunsul este „Da”, atunci ce pași concreți veți urma pentru a realiza acest obiectiv?

Vreau să știu ce vor face onorabilii candidați la președinția țării pentru a ancora economia a ceea ce azi se numește Republica Moldova de cea a României: cum vor lega rețelele energetice, câte poduri dărâmate de sovietici vor fi reconstruite sau cum vor rezolva problema ecartamentului diferit dintre căile ferate românești și cele de dincolo de Prut. Ce soluție au pentru Transnistria? Ce regim va avea Găgăuzia și ce tratament va avea minoritatea rusă?

Da, de acord, sunt chestiuni tehnice dificile, dar un politician serios (și curajos, insist pe această calitate) trebuie să aibă soluții, nu să spună că nu se poate. Fostul președinte Traian Băsescu, de exemplu, avansa soluția unirii fără Transnistria, care a aparținut Ucrainei.

Românii nu trebuie să mai aleagă politruci care, după ce, în campanie, au promis marea și sarea, sunt acum specialiști în a inventa scuze. Firea și Iohannis sunt două exemple, dar nici cu „noua generație” nu îmi este rușine. „Oameni noi în politică”, da, dar aceștia trebuie să fie și competenți, și curajoși, nu doar să strige tare pe Facebook. Faptul că ești nou în politică – așa cum se prezintă, de exemplu, liderul USR Dan Barna – nu înseamnă că poți să vii cu propuneri jenante precum dezvoltarea relațiilor economice cu Rusia.

Eu știu că, prin octombrie, mai toți candidații la funcția supremă în stat vor începe să cerșească votul cetățenilor basarabenilor care au și cetățenie română – aproape un milion de oameni. Nu-i lăsați să vă amețească, dragi prieteni! România trebuie să aibă un președinte dedicat smulgerii Basarabiei din ghearele Rusiei, nu un leneș, care nu vrea să deranjeze Moscova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.