Constituționalistul, diplomatul și profesorul Radu Carp lansează, pe Facebook, o ipoteză de-a dreptul explozivă privind tragedia de la Caracal: mai exact, acesta își exprimă convingerea că există ”legături strânse între criminal și instituțiile care ar trebui să asigure siguranța publică”, astfel încât ”reprezentanții statului, împreună cu criminalul, au dorit să rezolve o problemă, devoalată după apelul la 112 și singura soluție acceptabilă era crima și acoperirea urmelor crimei”.
Carp consideră că deja notoriul Gheorghe Dincă făcea parte dintr-o rețea de trafic de persoane protejată de poliția locală măcinată de corupție, și că acesta, la un moment dat, a scăpat de controlul altora și a început să ucidă.
Podul.ro vă prezintă acuzațiile lui Radu Carp.
”Cazul de la Caracal conturează o tragedie umană și instituțională de proporții, în care sunt implicate instituții ineficiente, total depășite de necesitatea racordării la standardele UE, bazate pe softuri care nu corespund obiectivelor instituției, în care incompetența angajaților paralizează orice acțiune (STS), un Parchet local depășit de situație, o politie locală atât de măcinată de corupție și legături cu lumea interlopă încât nu mai poate acționa în niciun fel.
Sunt convins că treptat vor ieși la iveala legături strânse între criminal și instituțiile care ar trebui să asigure siguranța publică.
Este vorba, mai mult ca sigur, de o rețea de trafic de persoane cu adânci complicități în instituții, o rețea protejată ani de-a rândul. La un moment dat, un individ din această rețea a scăpat de sub controlul altora și a început să ucidă. Acest deznodământ era previzibil.
Stalin spunea că ”Oamenii sunt sursa problemelor. A murit omul, a dispărut problema”. Exact acesta a fost fundamentul faptelor din Caracal.
Reprezentanții statului, împreună cu criminalul, au dorit să rezolve o problemă, devoalată după apelul la 112 și singura soluție acceptabilă era crima și acoperirea urmelor crimei.
Nu este corect a spune corupția ucide, ci statul corupt, în colaborare directă sau indirectă cu criminali, ucide.
În cazul de la Caracal ar trebui puse sub acuzare toate instituțiile care au acționat deficitar. Altfel cazul nu va duce nicăieri, iar frustrarea publică va crește.
Sfârșitul este previzibil intr-o asemenea ipoteză: credit acordat unor formațiuni politice sau lideri care propun soluții radicale pentru a combate anomia”.