SÂNGE pe tavan în coaliția PSD-ALDE: Tăriceanu o AMENINȚĂ pe Dăncilă cu ieșirea de la guvernare. Lupta pentru Cotroceni spulberă majoritatea parlamentară


SÂNGE pe tavan în coaliția PSD-ALDE: Tăriceanu o AMENINȚĂ pe Dăncilă cu ieșirea de la guvernare. Lupta pentru Cotroceni spulberă majoritatea parlamentară

Conducerea ALDE pune sub lupă, zilele acestea, scenariul unei ieșiri de la guvernare, în toamnă, după ce PSD a anunțat, în mod oficial, că va desemna un prezidențiabil de producție proprie, ceea ce înseamnă că șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu va fi candidatul coaliției pentru Cotroceni. Vă amintim că ALDE a mai amenințat, în urmă cu câteva luni, că va ieși de la guvernare, și a făcut-o ori de câte ori a vrut să obțină ceva de la ”parteneri”. Cât despre Tăriceanu ”4%”, proverbul ”câinele nu pleacă de la măcelărie” i se aplică în mod absolut.

Problemele PSD (măcinat de lupte intestine) nu se termină nici pe departe aici: baronul de Dâmbovița – l-am numit pe Adrian Țuțuianu – a invitat-o public pe primărița Capitalei, Gabriela Firea, să accepte o candidatură la Cotroceni din partea Pro România, iar consoarta lui Florentin Pandele nu se grăbește să-și clarifice poziția, deși a tot trâmbițat, încă de anul trecut, că nu ar interesa-o o astfel de aventură politică, deși toate semnele indică altceva. De remarcat că Firea se tot laudă că este telefonată și rugată de numeroși social-democrați să intre în lupta pentru Cotroceni. Inamic al Vioricăi Dăncilă, baronul Paul Stănescu o vrea candidată pe Firea.

Dincolo de aceste aspecte, ALDE și Pro România au anunțat să vor desfășura negocieri în vederea depistării unei candidaturi comune pentru Cotroceni, ceea ce adâncește considerabil problemele PSD, care are nevoie ca de aer de menținerea majorității parlamentare (unica garanție pentru subzistența Cabinetului Dăncilă). Acesta este motivul pentru care, în recentul CEx nuclear, Gabriela Firea i-a reproșat Vioricăi Dăncilă, principala sa rivală pe linie de partid, că a răcit relațiile cu Tăriceanu și ALDE.

Apocalipsa PSD

Cel mai negru scenariu pentru PSD este eventualitatea unei explozii de candidați pentru Cotroceni, candidați care să-i revendice  electoratul: Călin Popescu-Tăriceanu, junele zvăpăiat Liviu Pleșoianu (care insistă că va candida independent) și, nu în ultimul rând, aspirantul Pro România, întrucât, finalmente, este foarte puțin probabil ca Victor Ponta și Daniel Constantin să-l susțină pe șeful Senatului în bătălia pentru Cotroceni. Potrivit surselor noastre, dacă Gabriela Firea va refuza să intre în combinații, întrucât se teme de rezultatele unui astfel de act, Pro România intenționează să joace totul pe mâna unui candidat propriu – Corina Crețu este o alternativă analizată cu atenție.

Într-un astfel de scenariu funest pentru PSD, dar foarte probabil, având în vedere actualul context politic, candidatul social-democraților nu are șanse să acceadă în turul al doilea al prezidențialelor – de altfel, aceasta este una dintre concluziile sondajelor comandate de partidul celor trei trandafiri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.