Șeful Camerei, PSD-istul Marcel Ciolacu, schimb de tandrețuri cu ambasadorul lui Putin. Valery Kuzmin, un personaj notoriu pentru anti-românism


Șeful Camerei, PSD-istul Marcel Ciolacu, schimb de tandrețuri cu ambasadorul lui Putin. Valery Kuzmin, un personaj notoriu pentru anti-românism

Ambasadorul Federației Ruse la București – l-am numit pe controversatul diplomat Valery Kuzmin, notoriu pentru gesturile și declarațiile sale anti-românești – se află în tandrețuri cu șeful Camerei Deputaților, baronul PSD-ist Marcel Ciolacu, al treilea om în stat.

Mai exact, potrivit paginii de Facebook a Ambasadei Rusiei în România, Kuzmin a efectuat o vizită protocolară și de curtoazie în biroul lui Marcel Ciolacu, pentru a-l felicita personal, dar și în numele altor personaje de la Kremlin, cu ocazia alegerii în noua funcție.

”Ambasadorul Federației Ruse în România, domnul Valery Kuzmin, pe data de 10 iulie a efectuat o vizită protocolară și de curtoazie la Președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu.

Ambasadorul rus i-a transmis președintelui Camerei Deputaților, o adresă de felicitare din partea Președintelui Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, domnul Vyacheslav Volodin, cu ocazia alegerii în noua funcție.

În cadrul întrevederii a avut loc un schimb de opinii privind perspectivele reluării dialogului interparlamentar ruso-român”, se arată pe pagina de Facebook a ambasadei amintite.

A insultat dezideratul Unirii cu Basarabia

Podul.ro vă amintește că Valeri Kuzmin a insultat idealul Unirii cu Basarabia,  în noiembrie 2017, propunând ca acest deziderat istoric să fie realizat ”ca în Crimeea, printr-un referendum”. Cu alte cuvinte, printr-o anexare teritorială ilegală, brutală şi rapidă, care a încălcat flagrant toate tratatele existente, la adăpostul mimării unui „referendum democratic” organizat sub ocupaţia trupelor ruseşti. „În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală, sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii, eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea (…) Având în vedere aceste elemente, puteți analiza și situația din Bucovina”, a debitat Kuzmin. În realitate, fluturând inepția unui astfel de ”referendum”, ambasadorul lui Putin a batjocorit idealul Unirii cu Basarabia, al cărei drept istoric nu-l recunoaște. Dimpotrivă. 

Dușman declarat al Unirii

Pentru neofiți, facem precizarea că Valeri Kuzmin – fost ambasador al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, în perioada 2007-2012 – s-a făcut remarcat în repetate rânduri prin declaraţii anti-unioniste şi anti-româneşti. În perioada 1975-1980 și-a desfășurat activitatea de diplomat în Libia lui Muammar al-Gaddafi, unde terorismul de stat reprezenta politica oficială, la fel ca la Moscova, apoi în Tunisia (1985-1990). În perioada 1993-1994 a fost șeful adjunct al Departamentului pentru Africa și Extremul Orient din cadrul Ministerului de Externe rus. Din postura de şef al misiunii diplomatice la Chişinău, Kuzmin a acuzat neîncetat România că se implică în treburile interne ale Republicii Moldova pentru a forţa Unirea.

L-a apărat pe asasinul lui Vladimir Pisari

În 2012, Kuzmin a stârnit un scandal imens când a încercat să acopere asasinarea unui tânăr neînarmat – l-am numit pe Vladimir Pisari, în vârstă de numai 18 ani – împuşcat (în zona de securitate din Transnistria, pe 1 ianuarie 2012) de un soldat rus. Nici mai mult, nici mai puţin, Valeri Kuzmin a anunţat oficial că victima s-ar fi aflat „în stare de ebrietate”, fapt care nu a fost confirmat de expertiza medico-legală. Sute de moldoveni au protestat în faţa Ambasadei Rusiei din Chişinău solicitând expulzarea diplomatului „pentru comportament sfidător şi obraznic”. Facem precizarea că Federaţia Rusă a fost condamnată la CEDO (21 aprilie 2015) şi obligată să plătească familiei lui Vadim Pisari despăgubiri sub formă de prejudiciu moral în valoare de 35.000 de euro. Asasinul tânărului de 18 ani a rămas nepedepsit, dar scandalul a repus pe tapet problema legitimității prezenţei soldaţilor ruşi în regiune.

”Eliberați” de... Armata Roșie?!

Vă amintim că în urmă cu doar câteva luni Ambasada Federației Ruse a avut obrăznicia să susțină că România ar fi fost ”eliberată” de Armata Roșie – probabil cea mai criminală organizație a secolului al XX-lea –, dând curs astfel vechilor mistificări stalinistoide și batjocorind memoria sutelor de mii de victime ale genocidului comunist impus de la Kremlin, de unde au venit gulagul roșu, asasinatele politice, detenția politică, foametea, întunericul, frigul ș.a.m.d.. Pentru derapajele Ambasadei Federației Ruse mai multe detalii AICI, AICI și AICI.

Vă amintim că, recent, un oarecare parlamentar rus (nu vreun ambasador notoriu pentru declarații belicoase și batjocoritoare) a fost la un pas să fie linșat, în Georgia, fiindcă a avut tupeul de a se adresa de la tribuna parlamentului georgian - mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.