Un sfat din Texas: Dreapta trebuie să ofere o alternativă. Și la PSD, și la USR-Plus!


Un sfat din Texas: Dreapta trebuie să ofere o alternativă. Și la PSD, și la USR-Plus!

Din mai 2012, România este condusă de regimuri ultra-corupte, de stânga, care au făcut un singur lucru: au luat cât mai mulți bani din sectorul privat și i-au băgat fie în buzunarele clientelei, fie în salariile și pensiile speciale ale unor bugetari privilegiați.

Autostrăzi nu s-au construit. Spitale noi nu s-au făcut.

Trenurile circulă mai încet ca acum o sută de ani.

Mii de școli au WC-ul în curte, deși rezolvarea acestei probleme ar presupune o sumă ridicol de mică pentru un stat cu un PIB de 200 de miliarde de euro.

Singurele obiective la care regimurile PSD și-au dovedit competența: să fure și să distrugă statul de drept.

După ce PSD va fi înlăturat de la putere, va fi nevoie de ani și ani de muncă pentru a reconstrui ceea ce au distrus în economie, precum și pentru a reface legislația penală și instituțiile din Justiție. O viitoare guvernare trebuie să se pregătească de pe acum, fiindcă se va confrunta cu dificultăți uriașe:

a) datorii imense, generate de creșterea necontrolată a salariilor din sectorul bugetar și de pensiile speciale;

b) un aparat de stat politizat și plin de pile incompetente. Orice tentativă de reformă – de exemplu, tăierea pensiilor speciale – riscă să fie blocată de o Curte Constituțională în care Dragnea și-a plasat agenții.

Nu vă ascund că eu sunt un om de dreapta. Conservator. Care susține familia tradițională. În 2016, am votat cu președintele Trump.

Din această perspectivă, cred că România are nevoie de un proiect economic de dreapta, foarte curajos, care să lase cât mai mulți bani în buzunarele sectorului privat și care să reducă rolul statului. De exemplu, consider că una din primele măsuri care trebuie luate este spargerea monopolului de stat al CNAS, o instituție coruptă și ineficientă, care pur și simplu își bate joc de oamenii bolnavi.

Sentimentul meu este că există o majoritate dintre cei au votat împotriva PSD, la 26 mai 2019, care realizează că este nevoie de o alternativă economică de dreapta. Ceea ce, spun eu, USR și Plus nu vor și nu pot să ofere. În primul rând, pentru că acolo s-a strâns noua stângă, foarte apropiată de ideile comuniste care urmăreau să facă bine cu forța. Inițiativele USR pentru controlul și mai strict al fumatului sau al produselor care conțin zahăr, mie – ca om de dreapta, care crede în individualism, nu în colectivismul promovat de lidera Plus Oana Bogdan – îmi amintesc de propaganda din Scânteia din anii foametei lui Ceaușescu. Aici, în Statele Unite, acesta era drumul pe care mergea președintele Obama, să ne bage pe gât ceea ce el considera a fi binele colectiv, dar electoratul l-a oprit la timp și l-a ales președinte pe Donald Trump.

În al doilea rând, programele economice ale USR și Plus strălucesc printr-o totală lipsă a obiectivelor concrete. Da, știu, în USR sunt și câțiva oameni de dreapta, care cred în valorile economiei de piață, dar nucleul dur al partidului este format din stângiști care vor să cosmetizeze economia etatistă a statului pesedist, nu să atace fondul problemei.

În al treilea rând, liderilor USR și Plus le lipsește curajul unei reforme care presupune o confruntare cu sindicatele pesedizate și cu aparatul de stat rezistent la orice schimbare. Lipsa de curaj o dovedește și faptul că au anunțat că, dacă guvernul Dăncilă pică, ei nu vor participa la guvernare. Sigur, ei se pot justifica prin tot felul de calcule politice meschine, dar realitatea rămâne: nu au curaj să guverneze. Așteaptă ziua în care totul va fi roz și frumos, ca să ne arate ce buni și competenți sunt. Când e greu, lasă pe alții...

De aceea, eu spun că dreapta trebuie să privească atent la rezultatul alegerilor din 26 mai și să ajungă la niște concluzii. În primul rând, dreapta trebuie să se unifice în jurul unui proiect cu obiective simple, ușor de înțeles și realizabile pe termen scurt și mediu. În al doilea rând, dreapta trebuie să promoveze figuri noi, necompromise de vreun pact cu PSD-ul. Trei, dreapta poate face un pact cu USR-Plus, dar aceasta trebuie să fie o etapă de tranzit. Nu cred că liderii USR-Plus vor proceda corect dacă ajung la guvernare alături de formațiunile de dreapta.

De aceea, este obligația Dreptei să câștige alegerile din 2020 și să guverneze singură, fără compromisuri. Eu cred că aceasta este singura șansă a României pentru a-și valorifica uriașul potențial, pentru a opri migrația și pentru a începe să aducă acasă milioanele de români care au plecat din cauza Ciumei Roșii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.