Rusia salută formarea noului guvern în Republica Moldova şi se declară deschisă cooperării cu acesta în vederea restabilirii unor relaţii bilaterale reciproc avantajoase, anunţă un comunicat al Ministerului de Externe rus dat publicităţii luni şi preluat de agenţiile de presă ruse.
“La Moscova este salutată formarea în Republica Moldova a coaliţiei de guvernare şi guvernului. Suntem deschişi cooperării cu organele de conducere alese democratic ale Republicii Moldova pentru restabilirea relaţiilor ruso-moldoveneşti reciproc avantajoase în diferite domenii, în conformitate cu Tratatul de prietenie şi cooperare din 2001”, se spune în comunicat.
MAE al Federaţiei Ruse şi-a exprimat speranţa într-o “cât mai grabnică normalizare a situaţiei de la Chişinău, în interesul tuturor cetăţenilor moldoveni şi al dezvoltării treptate a ţării”. “Singura cale posibilă pentru soluţionarea crizei politice interne din Republica Moldova este dialogul între toate forţele politice responsabile, în conformitate cu principiile democratice unanim recunoscute”, mai subliniază comunicatul diplomaţiei ruse.
De asemenea, Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia şi-au anunţat luni susţinerea faţă de parlamentul Republicii Moldova, a cărui dizolvare a fost anunţată duminică. „În criza constituţională actuală, considerăm Parlamentul Republicii Moldova drept reprezentantul poporului Republicii Moldova şi drept locul cel mai adecvat pentru dezbaterea problemelor politice, inclusiv a celor mai controversate, şi îl susţinem în această calitate”, afirmă cele cinci state europene, într-un comunicat comun.
Ce se ascunde în spatele acestui „salut” de la Moscova
Armand Goșu într-un interviu pentru ziare.com: „1. Putin e gelos și nu vrea să împartă controlul asupra lui Dodon cu Plahotniuc,deci trebuia să-i despartă definitiv pe cei doi. Cum putea s-o facă? Împiedicând alierea lor la guvernare.
2. Alianța cu ACUM e și o garanție că socialiștii nu vor avea soarta comuniștilor, pe care Plahotniuc i-a cumpărat la bucată, iar pe cine n-a putut cumpără l-a băgat la închisoare. Deci Moscova și-a aparat investiția din Moldova, a securizat Partidul Socialiștilor, țînându-l departe de o colaborare toxică cu democrații lui Plahotniuc.
Adevărul e că Plahotniuc are și el copyright-ul la socialiști, el și nu Putin fiind nasul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Că să-i slăbească pe comuniști, în 2013 Plahotniuc a rupt deputați de la Voronin și a sprijinit înființarea și apoi creșterea socialiștilor.
3. Rusia a fost deranjată de acțiunile lui Plahotniuc, cu expulzarea diplomaților ruși, istoria cu vicepremierul Rogozin, care a fost declarat persona non-grata, totul că niște exerciții de PR foarte gălăgioase, menite să convingă Vestul că oligarhul cel corupt e antirus cu program, deci trebuie tolerat cu toate derapajele lui din motive ce țîn de geopolitică.
4. Afacerile rusești în Moldova sunt în pericol, oricând oligarhul poate opera atacuri raider și deposa pe proprietari de bunuri, acțiuni. Acesta e modul lui de operare, iar business-ul rusesc se simțea tot mai amenințat în ultimii ani. Și pot fi chiar mai multe motive.
Deci Putin n-a făcut niciun serviciu UE și SUA aliindu-se cu ele împotriva lui Plahotniuc, ci pur și simplu a protejat investițiile politice și economice ale Rusiei de acolo. Republica Moldova nu e o miza importantă pentru Puțîn, el se concentrează pe războiul cu Ucraina.
Bugetul federal n-are resurse așa de mari încât să-i permită să întrețină o țară cu problemele Moldovei. Rusia nu mai răzbește cu Transnistria, astfel încât finanțarea ei a fost preluată de Chișinău, prin scheme financiare ale aceluiași Plahotniuc. Moldova poate obține împrumuturi la Bruxelles și Washington, nu la Moscova.”
Igor Muntean în contributors: „Ceea ce părea de neimaginat s-a produs. Două forțe politice rivale, PSRM și Blocul ACUM, au încheiat o Înțelegere Politică Temporară (ÎPT) pentru a se opune puternicului oligarh din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, liderul și ideologul actualului partid de guvernământ, PD. Opoziția acuză actuala guvernare de capturarea statului, dar și de alte grave abuzuri și derapaje antidemocratie. Astăzi, Republica Moldova este un stat capturat, în care nu mai funcționează justiția, iar Constituția e călcată în picioare de o curte constituțională extrem de politizată, formată aproape în totalitate din persoane loiale exclusiv partidului de guvernământ (PDM). Instituțiile statului de drept abia de mai respiră, iar impunitatea și abuzurile au făcut din justiție o sperietoare, îndemnând cetățenii să ia drumul pribegiei ori să-și găsească dreptatea în procese interminabile la CEDO împotriva statului, care nu le mai face dreptate. (...)
Moldova este astăzi lider la numărul de sesizări la CEDO și la rata de procese pierdute de guvernul Republicii Moldova în cauze de tortură, arestări ilegale și alte tratamente rele, iar mai nou, autoritățile moldovene au fost aspru criticate pentru controlul politic asupra justiției, cenzură și obstacole în calea presei independente, multe dintre aceste fapte fiind fixate în cele două rezoluții ale Parlamentului European în adresa Repubicii Moldova (4 iulie și 14 noiembrie). În Rezoluția PE din 14 noiembrie, Vlad Plahotniuc este menționat nominal ca fiind în spatele unor dosare fabricate judecătorilor incomozi (Domnica Manole și Gheorghe Balan) și a altor activiști și oameni de presă, care au criticat guvernarea deținută de PD, guvernare care este responsabilă și de aplicarea unor sentințe penale neproporționale, dosare fabricate și justiție selectivă contra oponenților politici. Plahotniuc este acuzat și de liderii Blocului politic ACUM, de exercitarea unei influențe dictatoriale asupra celor mai puternice agenții ale statului: procuratura, curțile de justiție, ministere și agenții de reglementare, însușindu-și dreptul de viață și moarte în Republica Moldova, transformată în acest fel într-un fief financiar, conectat la un pâienjeniș de jurisidicții offshore, servicii speciale străine și lumea interlopă”
Restul articolului semnat de Igor Muntean - Povestea frământărilor politice din ultimele zile. Și de ce este atât de superficială politica României față de Republica Moldova - o puteți citi AICI