Pesediștii din CNA boicotează campania pentru referendum


Pesediștii din CNA boicotează campania pentru referendum

După o ședință lungă și controversată, CNA a decis că televiziunile nu pot fi obligate să difuzeze spotul în care Klaus Iohannis îndeamnă cetățenii să vină la referendum.

În plus, ei au susținut că nu pot impune televiziunilor să organizeze dezbateri pe acest subiect. „CNA nu poate decide ca televiziunile publice să facă o emisiune de promovare. O decizie a CNA n-ar fi schimbat acest lucru. TVR are o lege de organizare. Trebuie să respecte și alte legi decât CNA. Este obligat să reflecte campanii de informare, referendum. Nu trebuia să aștepte nicio decizie. Putea să ia decizia de a transmite să facă o emisiune pentru referendum. În nicio decizie privind referendumul, CNA nu a solicitat sau a impus să facă o emisiune”, a susținut fostul angajat al trustului Intact, Radu Herjeu, acum membru al CNA.

Lui i s-a alăturat Monica Gubernat, fostă consilieră a grupului parlamentar PSD, acum membră a CNA și propusă pentru președinția instituției. Gubernat a susținut că clipul lui Iohannis este „100% electoral”.

Totuși, membrii CNA au decis transmiterea unui comunicat potrivit căruia, deși nu a emis o decizie privind reflectarea în audiovizual a campaniei pentru referendum, radiodifuzorii pot să facă acest lucru.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marţi, la Târgu Jiu, că se va încerca suplinirea ”boicotului” făcut de Consiliul Naţional al Audiovizualului printr-o amplă campanie de informare a cetăţenilor, el referindu-se la decizia CNA de respingere a unei recomandări către televiziuni de difuzare a spotului audio-video realizat de Administraţia Prezidenţială referitor la referendumul din 26 mai în regim de anunţ de interes public.

”Vom încerca să suplinim boicotul făcut de CNA şi vom face o amplă campanie de informare a cetăţenilor români privitor la referendum şi la importanţa referendumului. Reamintesc ce s-a întâmplat astăzi în CNA ca să fie foarte clar: 1 - CNA a refuzat, în conformitate cu legea, să-şi îndeplinească obligaţia de a acorda timp de antenă pe mass-media şi audiovizuală campaniei pentru referendum. Repet, CNA, astăzi, o majoritate formată din opt reprezentanţi ai PSD, ALDE şi UDMR, a votat împotriva acordării unei decizii de acordare a timpilor de antenă (...), adică au refuzat informarea cetăţeanului român. (...) Tot astăzi, CNA a refuzat difuzarea clipului preşedintelui României de informare a cetăţenilor şi de îndemn la vot drept clip de utilitate publică. (...) Practic, i-a interzis preşedintelui României să informeze cetăţenii (...), adică a reintrodus cenzura împotriva preşedintelui şi împotriva cetăţenilor români care trebuie să primească această informaţie. Al treilea lucru pe care l-au făcut - au aprobat clipul AEP (Autorităţii Electorale Permanente - n.r.) în condiţiile în care noi am solicitat în mod expres difuzarea unui clip de informare pentru alegerile pentru Parlamentul European şi realizarea unui clip distinct pentru referendum”, a spus Orban.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.