UPDATE Klaus Iohannis i-a trimis trei scrisori Vioricăi. De ce au fost respinse propunerile lui Nicolicea, Brăiloiu și Florea în Guvern


UPDATE Klaus Iohannis i-a trimis trei scrisori Vioricăi. De ce au fost respinse propunerile lui Nicolicea, Brăiloiu și Florea în Guvern

UPDATE

Administrația Prezidențială a făcut publice scrisorile trimise de președintele Klaus Iohannis către premierul Viorica referitoare la motivele pentru care Eugen Nicolicea, Tit Brăiloiu și Oana Florea nu au fost numiți în Guvern. Președintele a invocat un motiv similar în cazul celor trei propuneri și anume lipsa de experiență.

Redăm comunicatul Administrației Prezidențiale:

”Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,

Prim - ministrul României

Stimată doamnă Prim - ministru,

Prin adresa nr. 5/2545 din data de 18 aprilie 2019, ce înlocuiește cererea înaintată în data de 17 aprilie 2019, ați propus numirea domnului Eugen Nicolicea în funcția de ministru al justiției, ca urmare a propunerii de constatare a vacanței funcției prin demisia domnului Tudorel Toader.

Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al justiției.

În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de ministru al justiției a domnului Eugen Nicolicea.

Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru al justiției care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

Klaus – Werner Iohannis

București, 15 mai 2019

Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,

Prim - ministrul României

Stimată doamnă Prim - ministru,

Prin adresa nr. 5/2511 din data de 17 aprilie 2019 ați propus numirea domnului Tit-Liviu Brăiloiu în funcția de ministru pentru românii de pretutindeni, ca urmare a propunerii de constatare a vacanței funcției prin demisia doamnei Natalia-Elena Intotero.

Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al relației cu românii de pretutindeni.

În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de ministru pentru românii de pretutindeni a domnului Tit-Liviu Brăiloiu.

Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru pentru românii de pretutindeni care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

Klaus – Werner Iohannis

București, 15 mai 2019

Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,

Prim - ministrul României

Stimată doamnă Prim - ministru,

Prin adresa nr. 5/2500 din data de 17 aprilie 2019 ați propus numirea doamnei Oana-Consuela Florea în funcția de ministru al fondurilor europene, ca urmare a propunerii de constatare a vacanței funcției prin demisia doamnei Rovana Plumb.

Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al fondurilor europene.

În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de ministru al fondurilor europene a doamnei Oana-Consuela Florea.

Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru al fondurilor europene care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea.”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele României Klaus Iohannis a susținut miercuri o declarație de presă în care a administrat o nouă lovitură asupra PSDragnea. Concret, șeful statului a transmis că PSD, prin Guvernul Dăncilă, a dat cea mai proastă guvernare de după Revoluție. 

Pe cale de consecință, Klaus Iohannis a anunțat că a refuzat și în scris numirile lui Eugen Nicolicea la Justiție, Tit Liviu Brailoiu la Ministerul românilor de pretutindeni și Oana Florea la Fonduri europene.

"PSD-ul a produs cea mai slabă guvernare de după Revoluție. Zero autostrazi, zero spitale, doar promisiuni, iar la capitolul realizări nimic cu o excepție. La modificări pe legile justiției, la modificări pe codurile penale au lucrat mult și prost. Se pune întrebarea retorică. De ce au lucrat PSD-iștii atât de mult și atât de intens pentru subjugarea justiției, pentru îndoirea legilor justiției? Păi răspunsul este cunoscut, arhicunoscut și clar. Pentru a-l scăpa pe Dragnea de justiție. De asta lucrează PSD-ul de doi ani și jumătate. Pentru că, sigur, pentru PSD e mult mai important să îi fie bine lui Dragnea decât să îi fie bine României sau să le fie bine românilor. Și sigur, cum Dragnea și alții au probleme grave cu justiția, în Europa nu mai discută nimeni cu ei. Și atunci, cum Dragnea nu discută cu Europa, PSD-ul are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de UE. PSD-ul se preocupă de problemele lui Dragnea, nu de problemele României sau ale românilor.

Înainte de sfintele sărbători de Paște, ne-au propus PSD-iștii o remaniere a acestui guvern. Nu pentru a face guvernarea mai bună. Nu vă faceți iluzii. S-au certat ei între ei, s-au certat găștile în interiorul PSD și au venit cu trei propuneri, persoanele propuse Nicolicea, Florea și Brăiloiu și le-am spus atunci că nu sunt de acord cu această remaniere pentru că nu aduce nimic nou, nu aduce nimic bun și nu e făcută pentru a guverna mai bine. Astăzi le-am dat PSD-iștilor și refuzul meu în scris ca să înțeleagă mai bine că nu sunt de acord cu această remaniere. În expunerea mea de până acum se vede clar că apar două teme, justiția care este sub atacul PSD-iștilor și proasta guvernare. Proasta guvernare care încearcă prin OUG să creeze impresia că lucrează pentru români. În realitate, această avalanșă de OUG vrea să acopere lipsa de soluții. PSD-iștii nu au soluții pentru România", a declarat Klaus Iohannis. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.