Un economist a răbufnit: "În fițuica asta scrie că PSD e campionul absorbției de fonduri europene. O știre falsă! Dar falsă rău!"


Un economist a răbufnit: "În fițuica asta scrie că PSD e campionul absorbției de fonduri europene. O știre falsă! Dar falsă rău!"

Economistul Cristian Păun devoalează într-o postare pe Facebook modul în care PSD livrează informații false. Analistul economic expune datele absorbțiilor fondurilor europene de către România în ultimii anii, prin care dovedește că țara noastră a încetinit cu mult accesarea acestor fonduri europene, iar mare parte din procentul cumulat se datorează fondurilor accesate în domeniul agriculturii.

Redăm analiza economistului:

În fițuica PSD (plină de minciuni grosolane) scrie că PSD e campionul absorbției europene. O știre falsă! Dar falsă rău!

Iată de ce:

În programarea 2007-2013 am reușit ”performanța” unei absorbții medii de 1% pe lună (conform datelor comunicate de Ministerul Fondurilor Europene).

În programarea 2014 - 2020 suntem, în momentul de față, conform datelor UE la 24% grad total de absorbție (în 2016 eram la 3%, în 2017 la 12% și în 2018 la 24%). Adică vorbim de 24% în 5 ani, media fiind de 4,8% pe an, adică 0,4% pe lună (la mai mult de jumătate sub media perioadei anterioare de programare). Am încetinit clar absorbția fondurilor europene. Și nu cu puțin.

Dacă ne uităm acum și ce conține acel 24% vedem că dezastrul e și mai mare:

- Rata mare de absorbție (24%) este datorată absorbției bune din fondul destinat agriculturii (circa 4 miliarde din 8,7 miliarde absorbite, rata de absorbție fiind de 42% în acest caz). Acești bani sunt, de fapt, subvenții directe în agricultură acordate fără prea mult formalism și fără prea multe condiționalități în spate.

- Fără acești bani, rata de absorbție scade de la 24% la circa 14%, adică o medie anuală de 2,8% pe an, lunar 0,23% (față de 1% pe an, media anterioară).

Absorbim banii europeni într-un ritm de 5 ori mai redus decât în precedenta programare. De ce? Pentru că nu ne interesează acești bani care, în fond, sunt în bună măsură tot ai noștri.

Sursa datelor: https://cohesiondata.ec.europa.eu/countries/Ro, a scris economistul pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.