Klaus Iohannis cheamă Parlamentul la consultări privind referendumul pe justiție. Avertisment dur pentru Guvern: "Să nu emită OUG pe justiție până nu se exprimă poporul!"


Klaus Iohannis cheamă Parlamentul la consultări privind referendumul pe justiție. Avertisment dur pentru Guvern: "Să nu emită OUG pe justiție până nu se exprimă poporul!"

Klaus Iohannis a susținut luni declarații de presă privitoare la tema referendumului pentru justiție. Astfel, a anunțat că va chema Parlamentul României la noi consultări ce privesc o lărgire a ariei de cuprindere a referendumului. 

Totodată, președintele României a invocat felul abuziv prin care PSD se folosește de instrumentul OUG, iar pe cale de consecință a avertizat Guvernul să nu dea nicio ordonanță de urgență în domeniul justiției până pe 26 mai, când poporul va vota la referendum.

Redăm declarațiile integrale ale președintelui României:

"Vom avea referendum pe 26 mai. Acum, este un lucru cunoscut, că Guvernul PSD a eșuat. Mult promisele spitale, în special cele regionale, nu mai există nici pe hârtie, autostrăzule s-au pierdut pe coridoarele și în sertarele ministerului de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD, dar cel mai grav este că asaltul PSD asupra justiției nu se termină. Este un asalt constant, continuu care a început cu OUG 13, care a scos sute și sute de mii de români în stradă. Acea OUG 13 prin care PSD-iștii au vrut dintr-o lovitură să scape de justiție, să își albească dosarele. Au vrut atunci să dea amnistie și grațiere. Tema nu numai că nu a fost abandonată de PSD, este păstrată în continuare. În continuare PSD-iștii își doresc amnistie și grațiere pentru corupți. Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți.

O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernărilor PSD-iste și între timp știm ce vrea PSD și cum acționează. Această imensă problemă în felul în care guvernează PSD sunt OUG. OUG care se dau într-un mod de obicei total netransparent, fără consultări prealabile, fără a exista o claritate privitoare la de ce trebuie să se dea OUG. Asta se întâmplă inclusiv în domenii extrem de sensibile. PSD guvernează prin OUG în zona justiției, a politicii penale a Statului Român, ori acest lucru nu se poate tolera mai departe. Este obligatorie relgementarea folosirii OUG, cum este clar că trebuie introduse posibilități de contestare a acestor OUG la CCR. Pentru toate aceste motive ne dăm seama că acea consultare inițială pe care am făcut-o, a Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le crează PSD. 

Așadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient și mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită OUG în aceste domenii și anume justiție, politică penală până când nu se exprimă poporul, până nu cunoaștem voința suverană a românilor", a spus Klaus Iohannis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.